Skip to main content

«Άνοιγμα» Τσίπρα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Πολλαπλώς χρήσιμο αποδείχθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με αφορμή την έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πλούσια εμπειρία περί τα ευρωπαϊκά θέματα και με γνώση των συσχετισμών εντός της Ε.Ε..

Για τα στελέχη αυτά η πρόταση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνη Πιτέλα να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής αριστεράς, είναι μια ευκαιρία ή ένα πρώτο βήμα με στόχο «να μπει ένα τέλος στον σφικτό εναγκαλισμό της Σοσιαλδημοκρατίας με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Είναι κάτι που υπονόησε ευθέως ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του σε ιταλικό κανάλι, όταν είπε ότι είναι καλοί φίλοι με τον Ματέο Ρέντσι και ότι η Ιταλία, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα από τις ασκούμενες πολιτικές λιτότητας.

Κάτι ανάλογο επανέλαβε ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τζιάνι Πιτέλα λέγοντας ότι είναι φίλος του και σημειώνοντας ότι υποστήριξε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον, είναι προσκεκλημένος και θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τον Ματέο Ρέντσι, στην Ετήσια Συνάντηση του ιδρύματος Κλίντον – Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον (CGI) 2015 – που θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, η Ούρσουλα Μπερνς, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζακ Μα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη αν αυτή θα έχει επίσημο χαρακτήρα ή θα γίνει στο πλαίσιο της δεξίωσης προς τους ξένους ηγέτες.

Βέβαια η αμερικανική πλευρά έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος δεν αποκλείεται να επισκεφτεί την Αθήνα τον προσεχή Νοέμβριο.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά βλέπει την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και με τις δημοκρατικές δεξαμενές σκέψεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Εξέλιξη που μπορεί να επιταχυνθεί και από το αποτέλεσμα των εκλογών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.