Skip to main content

Έριδες και διαγκωνισμοί δελφίνων για τον προεδρικό θώκο στη Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μ.Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Ν.Δ. καθώς η επίσημη έναρξη της διαδικασίας ανάδειξης του ηγέτη του κόμματος βρίσκει σήμερα τους διεκδικητές της προεδρίας να προγραμματίζουν γεύματα «κορυφής», να ερίζουν για το αν θα τηρηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού για εκλογή από τους πολίτες και να διαγκωνίζονται ακόμη και για το χρονοδιάγραμμα.

Ολες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι ο νυν πρόεδρος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, θα κατέλθει τελικά υποψήφιος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα με το άτυπο χρίσμα της καραμανλικής πτέρυγας.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η κινητικότητα της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία φέρεται να στηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη επιβεβαίωσε χθες εμμέσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Με την αδελφή μου δεν συμφωνούμε σε όλα πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ανοίγει σήμερα στη Ν.Δ., αλλά το κλίμα έχει φορτιστεί ήδη καθώς οι διεκδικητές της ηγεσίας επιδίδονται σε δημόσιες αλλά και παρασκηνιακές μάχες για την αναρρίχηση στον προεδρικό θώκο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, αν και δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ότι θα κατέλθει υποψήφιος, φέρεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και χθες μάλιστα προγραμμάτιζε συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή διεκδικώντας την άτυπη -αλλά εξόχως σημαντική- στήριξη του πρώην πρωθυπουργού. Η στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας προς το πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη θεωρείται πάντως δεδομένη με βάση τη στάση στενών συνεργατών του κ. Καραμανλή.

Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Αντώναρος έχει προεξοφλήσει ήδη ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα κατέλθει υποψήφιος, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος προανήγγειλε ότι θα στηρίξει τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. και κάλεσε μάλιστα τους υπόλοιπους υποψήφιους να αποσυρθούν υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, γιατί η υποψηφιότητα Βαγγέλη Μεϊμαράκη σημαίνει ότι ανοίγουμε την πόρτα στην ανανέωση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Εντονη κινητοποίηση υπάρχει όμως και στο στρατόπεδο του άλλου επίδοξου διεκδικητή της ηγεσίας, του Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιθυμεί με τη σειρά του άτυπο χρίσμα της «σαμαρικής» πτέρυγας. Χθες κυκλοφόρησαν και έντονες φήμες ότι την Τετάρτη το βράδυ συναντήθηκε ο κ. Βορίδης με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Στη μάχη του «χρίσματος» για την προεδρία παρενέβη, πάντως, χθες ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. στη Βουλή Νίκος Τσούτσιας, ο οποίος άφησε αιχμές για τη στάση που τηρεί το «καραμανλικό» στρατόπεδο στην εσωκομματική κούρσα. «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια» ανέφερε εύγλωττα ο κ. Τσούτσιας στο protothema.gr

Πηγή διαφωνίας αποτελεί όμως και το ζήτημα της διαδικασίας, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να αναδειχθεί η ηγεσία από τα στελέχη του κόμματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε «περαστικός». Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, όμως, χθες να κλείσει από νωρίς το ζήτημα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο καταστατικό, το οποίο προβλέπει ρητώς την εκλογή του αρχηγού με καθολική ψηφοφορία από τους πολίτες. «Είμαι φανατικός υπέρμαχος της ανοιχτής διαδικασίας. Δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Μεϊμαράκη περί περαστικών. Μακάρι να φέρουμε πολλούς περαστικούς να ψηφίσουν σε αυτή τη διαδικασία, αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε ανανεωθεί σημαντικά» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση σοβεί πάντως και για το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος εκλογής, καθώς η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη φέρεται να επιθυμεί διαδικασίες-εξπρές και εκλογή το συντομότερο, ει δυνατόν και την 25η Οκτωβρίου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, πάντως, εφικτό καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κάποιες μέρες στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ απαιτείται και ικανός χρόνος για να οργανωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Συνεπώς, η εκλογή θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, σε μια από τις τρεις πρώτες Κυριακές του Νοεμβρίου (στις 8, τις 15 ή τις 22).

Σημειώνεται ότι βάσει της χθεσινής απόφασης της ΚΕΦΕ η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και τρεις ημέρες μετά ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία εκλογής σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που θα διεξαχθεί μετά τις 5 Οκτωβρίου.