Το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου. Τόνισε ακόμη ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ θα καλέσει – σύμφωνα με πληροφορίες – στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Μπαν Κι Μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και με τον Ιρανό πρόεδρο
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχώμεθα και πάλι, διότι έρχεσθε για δεύτερη φορά…», είπε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και στη συνέχεια σημείωσε: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια την φοβερή που γίνεται στη Ελλάδα, είναι ένα Ηράκλειο έργο, περισσότερο από Ηράκλειο».
Αναφερόμενος στις ενέργειες της Ελληνομερικανικής κοινότητος, πρόσθεσε: «Η ομογένεια είναι πάντοτε σε κατάσταση απολύτου εγρηγόρσεως και προσοχής. Στον ομογενειακό τομέα υπάρχει μια πολυδαίδαλος δραστηριότητα, η οποία καλύπτει ομαδικές ενέργειες και ατομικές ενέργειες σε συνεχή βάση. Οι άνθρωποι εδώ συνεχίζουν σαν να άρχισε χθες η κρίση. Λένε: Εμείς θα μείνουμε ως το τέλος, έως ότου κλείσει αυτή η ιστορία σωστά. Ήθελα να σας το θέσω αυτό υπ’ όψη σας, διότι κι εγώ έχω εκπλαγεί με αυτό το είδος της εμμονής κι της συνέχειας και της συνέπειας».
«Γνωρίζετε την μεγάλη εκτίμηση που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση για το έργο σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Πράγματι συνεχίζει η Ελλάδα μας να είναι σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είμαστε πιο αισιόδοξοι. Διότι η μεγάλη φουσκοθαλασσιά πέρασε, κι έχουμε τις τελευταίες βέβαια αναταράξεις, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνάμε κι άλλη μια μεγάλη δυσκολία στη μακρόχρονη ιστορία μας, όρθιοι με αξιοπρέπεια, και δίνοντας και μαθήματα ανθρωπισμού. Γιατί στη προσφυγική κρίση η Ελλάδα στάθηκε ψηλά στις παραδοσιακές της αξίες. Και πρέπει να το τονίσω ότι αυτές είναι και οι αξίες του Χριστιανισμού, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο, που δυστυχώς κάποια άλλα κράτη στην περιοχή της Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αυτών των αξιών».