Skip to main content

Κάθε αρχή και δύσκολη για την κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δύο φορές χρειάστηκε να παρέμβει χθες τηλεφωνικά από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να στείλει ισάριθμα μηνύματα, λίγες μάλιστα ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Την πρώτη προκειμένου να σβήσει τη «φωτιά» που άναψε με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ και πρώην -πλέον- υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Καμμένο και τα ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια σε λογαριασμό του στο twitter. Ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε από τις Βρυξέλλες στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και του ζήτησε να λύσει άμεσα το θέμα που έχει προκύψει. Παρέμβαση που οδήγησε τον κ. Καμμένο να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ την παραίτηση του υφυπουργού και βουλευτή των ΑΝΕΛ. Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνήσει εκ νέου με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να του ανακοινώσει ότι το θέμα είχε λήξει.

Συνεργάτες του κ. Καμμένου έλεγαν χθες ότι «ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η σκιά σε μια κυβέρνηση που μόλις ορκίστηκε», ενώ στο μεσοδιάστημα είχε κινητοποιηθεί η μισή κυβέρνηση (Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Τέρενς Κουίκ) προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που προέκυψε. Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενήργησε άμεσα προκαλεί απορίες γιατί πριν ανακοινωθεί η συμμετοχή του κ. Δ. Καμμένου στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έγινε μία στοιχειώδης έρευνα. Τελικά το πιο πιθανό είναι τη θέση του Δ. Καμένου να καταλάβει ο Π. Σγουρίδης.

Την ίδια ώρα το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή του ανακοίνωση θέτει θέμα και για τη συμμετοχή του Μάρκου Μπόλαρη στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ήταν υφυπουργός Υγείας με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν είχε προκύψει το θέμα με τις οροθετικές. «Η υπουργοποίηση και των δύο (Δ. Καμμένος, Μ. Μπολαρης) θεωρούμε ότι προσβάλλει ευθέως τα δικαιώματα, τις αξίες, τις πολιτικές μας αρχές και προτεραιότητες. Πρόσωπα με τέτοια στάση και απόψεις δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο της Αριστεράς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το δεύτερο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλες έγινε προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εκτεταμένες καταστροφές από την νεροποντή το βράδυ της Τρίτης στη Σκόπελο και να στείλει το μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα μανίκια».

Δύσκολη η βραδιά για τον Αλ. Τσίπρα και στις Βρυξέλλες

Παρά ταύτα η χθεσινή μέρα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες μόνο εύκολη δεν ήταν. Σύμφωνα με πληροφορίεςο πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, πέρα από τις παραινέσεις για γρήγορη και κατά γράμμα εφαρμογή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου δέχθηκε χλιαρές, σε πρώτη φάση, πιέσεις για κλείσιμο της Ειδομένης και επί της ουσίας για ανασύσταση του Δουβλίνου 2 και για έλεγχο, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα, των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.

Ενδεικτική γα τα όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είναι η δήλωση του κ. Τουσκ, ότι «αγκάθι στο σημερινή Σύνοδο αναμένεται να αποτελέσει το θέμα του ελέγχου των συνόρων», αλλά και η δήλωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είπε ότι θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο.

Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα, σημειώνουν ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν την ενίσχυση, σε μέσα και προσωπικό της Frondex και επισημαίνουν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών. Παράλληλα χαιρετίζουν την απόφαση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών, για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των  40.000, όπως έχει προαποφασιστεί, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.