Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με τα κρούσματα να διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση χαράσσει τη στρατηγική των επόμενων εβδομάδων απέναντι στη μάχη με τη μετάλλαξη Όμικρον. Τα πρώτα καμπανάκια έχουν χτυπήσει για τη σταδιακή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο το θετικό είναι πως από τη νέα μετάλλαξη – που σταδιακά επικρατεί στη χώρα – δεν υπάρχει ακόμα καμία διασωλήνωση. Πάντως το γεγονός πως από την Πρωτοχρονιά και μετά έχουν καταγράφει 210.000 νέα κρούσματα δείχνει πως ο Ιανουάριος δεν θα είναι ένας εύκολος μήνας στην μάχη με τον COVID.
Κρίσιμο «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να μην οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε ένα ενισχυμένο σύστημα testing. Από εκεί και πέρα τέσσερις κινήσεις θα γίνουν σε μια προσπάθεια να τιθασευθεί η πανδημία, καθώς εξετάζεται :
- Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όσους πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική. Το μέτρο – που εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60 – αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για όλους τους ενήλικες.
- Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι ανεμβολιαστοι πολίτες άνω των 60 ετών θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα αναμένεται η εφαρμογή του μέτρου και στους 50ρηδες, ενώ δεν προκρίνεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας με επαγγελματικά κριτήρια. «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως, αν χρειαστεί, θα χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές» τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
- Το προσωρινό «πάγωμα» του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους νοσούν.
- Η περαιτέρω στήριξη του συστήματος υγείας. Ήδη έχουν αποφασιστεί μια σειρά μέτρων που θα μπουν σε εφαρμογή, όπως η επίταξη γιατρών, η αξιοποίηση κλινών σε ιδιωτικές κλινικές κ.α.
Παράλληλα αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν σε κομβικούς τομείς του δημοσίου -όπως για παράδειγμα στα μέσα μεταφοράς – λόγω της νόσησης σημαντικού αριθμού εργαζόμενων. Οι ειδικοί προβλέπουν κορύφωση της πανδημίας σε περίπου δύο εβδομάδες, με την κυβέρνηση να εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Σημειώνεται ότι άνοιξαν ήδη 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό για πρώτη και τρίτη δόση. Επιπλέον για όσους θέλουν να κάνουν εμβόλιο της Moderna θα υπάρχει δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.
Σκληρό ροκ από το ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς
Πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ , ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό πως «όπως και με τα σχολεία, έτσι και με τους εργαζόμενους επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει». Πηγές του κόμματος σημειώνουν πως «δεν είναι μόνο τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ της Ελλάδας σε κρούσματα και θανάτους και η επιμονή στην άρνηση στήριξης του ΕΣΥ που καταρρέει εδώ και τρεις μήνες, αλλά κυρίως οι επιλογές της κυβέρνησης, ειδικά τον τελευταίο μήνα, που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Επιλογές που μαρτυρούν στρατηγική υποβάθμισης της πανδημίας και αδιαφορίας για εκρηκτική διασπορά της στην Ελλάδα».
Ειδικά για τα σχολεία επισημαίνεται πως « ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, με διατήρηση του πρωτοκόλλου 50%+1 και συγχωνεύσεις τμημάτων αντί αραίωσή τους. Όταν πριν από την Όμικρον ένα στα τέσσερα κρούσματα ήταν σε μαθητές».
H αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «η παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ πως για να αποζημιωθούν αναρρωτικές άδειες οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που νοσούν με covid δεν αρκεί το θετικό rapid ή PCR τεστ (που πληρώνουν «χρυσάφι» από την τσέπη τους), αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και από γιατρό, αποτελεί κυνική ομολογία πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει τι της γίνεται, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, αφού υιοθετεί αντικίνητρα προκειμένου ασθενείς εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους». Παράλληλα βέλη εξαπολύονται τόσο προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για δηλώσεις του αναφορικά με τα μοριακά τεστ στην Κύπρο όσο και στον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Μαραβέγια για δηλώσεις του αναφορικά με τη συνταγογράφηση των τεστ.