Η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, με πλαφόν 1,1 δισ., έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον Ant1, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω «έτυχαν της θετικής ψήφου της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους».
Ο κ. Καμμένος εκτίμησε μάλιστα ότι «δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ.» προσθέτοντας πως «διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει αν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια στην πατρίδα μας».
Διευκρίνισε επίσης ότι τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ. «Εκτός και αν -καθώς αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου- και αποφασίσουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123 F-16» συμπλήρωσε.
Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε: «Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η Ν.Δ. έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της Ν.Δ. καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα, εάν μπορεί να κάνει την αναβάθμιση και εάν αυτό ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Κάποιοι λειτουργούν ως ντίλερ εμπόρων όπλων».
Υπογράμμισε παράλληλα πως πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, σημειώνοντας πως «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου» και άλλοι που είναι εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων.
Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες». Επισήμανε ακόμη ότι «αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν θα είναι όπως παλιά, διάφορες συμβάσεις που υποκρύπτουν μίζες, αλλά θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ».
Ο κ. Καμμένος ζήτησε «από όλους και από την αντιπολίτευση να σεβαστούν το ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά την πατρίδα μας, να καταλάβουν ότι την έχουν ψηφίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και ότι η λογική των μεσαζόντων, των ενδιάμεσων και των μιζών έχει τελειώσει».
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ είπε ότι «θα φανούν στο προσεχές μέλλον στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, στο κατά πόσο θα έλθουν επενδύσεις, στο κατά πόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της ενέργειας, και θα φανεί και στην ενίσχυση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Απαντώντας τέλος σε σχετική παρατήρηση ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός. «Πήγαμε ως ελληνική κυβέρνηση» και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι, επισήμανε.