Skip to main content

Βουλή: Με τις ψήφους ΝΔ αναμένεται να κυρωθούν οι 2 Συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους», που αφορά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως προκύπτει από τις θέσεις που ανέπτυξαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, το σχέδιο νόμου ψηφίζει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση θα δηλώσουν «παρών», επί της αρχής. «Κατά» θα δηλώσουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

«Είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε σε χρόνο-ρεκόρ το νέο πρόγραμμα. Είμαστε οι πρώτοι, μαζί με τους Ισπανούς, που πήραμε τα εύσημα για το καλύτερο πρόγραμμα ανάκαμψης στην Ευρώπη όταν η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης δεχόταν ράπισμα με την επιστροφή του σχεδίου της προς επανεπεξεργασία και είμαστε οι πρώτοι που θα αντλήσουμε κεφάλαια τόσο γρήγορα και θέλω να πιστεύω τόσο αποτελεσματικά», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα λάβει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενίσχυση ύψους 20% του ΑΕΠ, δηλαδή τη μεγαλύτερη ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Σε απόλυτους αριθμούς, 30,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να κινητοποιήσουν πόρους που εν συνόλω θα αγγίξουν τα 57 δισ. ευρώ.

Σε αυτούς τους πόρους, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, έρχονται πλέον να προστεθούν και 26,2 δισ. ευρώ μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίθηκε μόλις χθες για την Ελλάδα, έγκριση που επισφραγίζει όχι μόνο την ταχύτητα με την οποία κινείται η σημερινή κυβέρνηση, αλλά κυρίως τη σοβαρότητα των σχεδιασμών του επιτελείου της, καθώς η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος με εγκεκριμένη συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, όπως δημοσίως δήλωσε επί λέξει χθες η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων. 

«Έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας κυβέρνησης που εργαλειοποιεί με κυνικό τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης ερήμην της κοινωνίας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και προσέθεσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε νέες βάσεις», αλλά η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως «Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων».

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, περνάει το σύνολο σχεδόν των δανείων μέσα από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έχουν πρόσβαση μόνο 25.000 από τις περίπου 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ «μόνη σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση της ΝΔ συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα».

«Βγάλαμε τη σκληρή επιτροπεία από την πόρτα το 2018, μετά από τεράστια προσπάθεια και επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, για να την επαναφέρετε τώρα εσείς από το παράθυρο» σχολίασε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τον έλεγχο της κατανομής των πόρων, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, θα ανακατευθύνει και θα αξιοποιήσει πλήρως αυτά τα κονδύλια για να υπηρετήσει την ζωτική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

«Είναι προφανές ότι το εν λόγω σχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όχι μόνο επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκπόνησε ένα σχέδιο ερήμην των παραγωγικών φορέων.

«Ναι, θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα και στηρίζουμε και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει», είπε ο Γιώργος Καμίνης που πρόσθεσε όμως ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν το βρίσκει σύμφωνο αυτό το σχέδιο. «Αν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, «δεν συμμετέχουν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των πολιτών, αν δεν έχουμε αντιληφθεί ότι το πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν οι πόροι που ήρθαν, αλλά ο τρόπος που αυτοί αξιοποιήθηκαν, με κλασσικότερο ίσως παράδειγμα το “σχέδιο Μάρσαλ” και τη δημιουργία των μεταπολεμικών τζακιών, τότε εκφράζουμε με τον πιο καθαρό τρόπο όχι μόνο μια Ελλάδα των ολίγων και προνομιούχων, μια Ελλάδα περίκλειστων οικονομικών και πολιτικών θεσμών με προνομιακές προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας μόνο για ορισμένους, αλλά μια Ελλάδα που πτώχευσε και που θα πτωχεύσει ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους σε ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».

«Με τίποτα δεν κρύβεται πως το σχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα τρία, σηματοδοτώντας κυριολεκτικά τη διαρκή εξουθένωση του λαού μέχρι το 2060, με νέα σκληρά μέτρα που θα προστεθούν πάνω σε όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί και ισχύουν στο ακέραιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και προσέθεσε: «Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τη Σύμβαση, αλλά σας καταγγέλλει για τη νέα εξαπάτηση του λαού φορτώνοντάς τον με νέα βάσανα».

Αποδεικνύεται, είπε ο κ. Συντυχάκης, ότι παρά το εμπόριο ελπίδας και την καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών, ότι το σχέδιο αυτό, με τη μεγάλη κρατική παρέμβαση, δεν μπορεί να αλλάξει τη χώρα προς όφελος του λαού. «Η περιβόητη κρατική παρέμβαση δεν είναι εξ ορισμού φιλολαϊκή. Θα έλεγα ότι είναι πιο πονηρή, διότι ποντάρει στη λαϊκή συναίνεση, αλλά και πιο αντιδραστική διότι με ζεστό κρατικό χρήμα, “σπαρταριστό” χρήμα των λαών της Ευρώπης, θα γεμίσουν τα σεντούκια των επιχειρηματικών ομίλων για να κάνουν τις επενδύσεις τους, φορτώνοντας παράλληλα τα βάρη της αποπληρωμής του δικού τους ιδρώτα με νέα αντεργατικά μέτρα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι αρωγοί αυτών των επιδιώξεων, σε ρόλο «χρήσιμης Αντιπολίτευσης», είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση που «παρουσιάζουν ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ως ένα ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο, προβάλλοντας τη θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου».

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι εγγυήσεις και οι δεσμεύσεις της χώρας για τη δανειακή σύμβαση, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και εξήγησε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη χρήση των κεφαλαίων της Σύμβασης Χρηματοδότησης ενώ είναι κάθετα αντίθετο με την Δανειακή Σύμβαση που «δεν διαφέρει από τα αποικιοκρατικά μνημόνια». «Στο άρθρο 10 της Δανειακής Σύμβασης, αναγράφεται πως τα χρέη από την παρούσα μπορούν να εξασφαλιστούν με κάθε βάρος επί των περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων της χώρας μας, δηλαδή πως απαιτούνται εγγυήσεις και δεσμεύσεις. Ισχύει;

Εάν ναι, τότε ποιες εγγυήσεις θα δοθούν και τι δεσμεύσεις θα αναλάβουμε; Δεν πρέπει να το γνωρίζουν οι Έλληνες;», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης. «Ο κ. Σκυλακάκης δεν είπε ότι ένα μέρος των επιδοτήσεων θα επιστραφεί πίσω, αφού πρόκειται για χρήματα που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τα επιστρέψει, αν δεν κάνουμε λάθος, μετά το 2027 μέσω της αύξησης των εισφορών των κρατών-μελών. Επομένως, δεν πρόκειται στην ουσία για 17,7 δισεκατομμύρια, αλλά για πολύ λιγότερα σε τελική ανάλυση, ενώ σε μεγάλο βαθμό θα διασπαθιστούν από την εγχώρια ολιγαρχία», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και για τη Σύμβαση Χρηματοδότησης και προειδοποίησε: «Εάν δεν κάνουμε αυτά που θα μας επιβάλουν ή αν δεν επενδύσουμε εκεί που θέλουν για να εισάγουμε απ’ αυτούς, δεν δίνονται χρήματα».

«Συζητάμε για ένα ταμείο μεγάλης υποκρισίας, ένα εμπόριο ελπίδας ότι τάχα θα πάνε πόροι στην κοινωνία, αλλά είναι ένα σχέδιο, στημένο με τρόπο που ούτε ένα ευρώ δεν θα φτάσει στις γειτονιές ούτε και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε: «Στους πολίτες στέλνετε το λογαριασμό, υψώνετε τα τείχη του χρέους στην καταχρεωμένη χώρα». Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 είπε ότι μολονότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα έρθει η μεγαλύτερη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων, στην πραγματικότητα αποκλείονται από τα χρήματα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις διότι προϋπόθεση για συμμετέχουν σε ένα έργο είναι να διαθέτουν ίδια κεφάλαια και να μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες.

«Επομένως η αύξηση του χρέους μας, δεν γίνεται για τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, αυτές αποκλείονται de facto. H ανάκαμψη αφορά τις πέντε μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες και λίγα ακόμα συμφέροντα», είπε ο Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Μας φέρνετε το 5ο μνημόνιο, σε δόσεις και ενώ στη Σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει όρος που ορίζει ύπαρξη, σε κάθε κράτος μέλος, δημόσιας αρχής, υπεύθυνης για την παρακολούθηση του προγράμματος, ο Κ.Μητσοτάκης σύστησε κυβερνητική επιτροπή, με τον ίδιο επικεφαλής, που θα παρακολουθεί την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο πρόγραμμα χρηματοδότησής και την πορεία υλοποίησής τους. Η Μητσοτάκης ΑΕ, λοιπόν, θα μοιράσει προσωπικά την πίτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ