Στην κριτική που δέχθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τις δημοσκοπήσεις που διενήργησε προεκλογικά η Μονάδα Ερευνών του απαντά η πρυτανεία του ιδρύματος.
Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει ότι «το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αφενός μεν στέκεται αρωγός σε κάθε ερευνητική προσπάθεια των μελών ΔΕΠ και όλων των ερευνητών του, μεταπτυχιακού και προπτυχιακού επιπέδου, αφετέρου δε θεωρεί απολύτως αυτονόητο ότι η λειτουργία αυτή είναι αυστηρώς επιστημονική και κείται μακράν οιασδήποτε σκοπιμότητας, εκτός εκείνων που υπηρετούν αποκλειστικά και μόνον την επιστήμη και το δημόσιο συμφέρον».
Παράλληλα, δίνει στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για το θέμα, στην οποία αναφέρεται ότι «η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται μέσα από λάθη και αστοχίες».
«Αυτός είναι εξάλλου και ο πυρήνας της επιστημονική εξέλιξης. Η καλοπροαίρετη κριτική στις δημοσιευμένες έρευνες από τους πολίτες και την κοινωνία είναι σαφώς ευπρόσδεκτη, όπως φυσικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε τι δημόσιο», συμπληρώνεται.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ 55) ιδρύθηκε το 2008 με στόχο την ενίσχυση της παραγόμενης από το Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης έρευνας, εκπονώντας από το ίδιο έτος έρευνες κοινής γνώμης σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις επιστημονικά αποδεκτές μεθοδολογίες και κώδικες δεοντολογίας.
Το έργο της Μονάδας έχουν εμπιστευθεί φορείς δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, στους οποίους περιλαμβάνονται ειδησεογραφικά δίκτυα (Bloomberg), φορείς αθλητικού χαρακτήρα, πανεπιστημιακά κέντρα ερευνών, όπως και μεμονωμένοι ερευνητές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, με τα ερευνητικά της αποτελέσματα να δημοσιεύονται διεθνώς (Reuters, Τhe Wall Street Journal, The Guardian). Η συνεργασία της Μονάδας με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΣΚΑΪ και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αποτελεί μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων της.
Η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται μέσα από λάθη και αστοχίες. Αυτός είναι εξάλλου και ο πυρήνας της επιστημονική εξέλιξης. Η καλοπροαίρετη κριτική στις δημοσιευμένες έρευνες από τους πολίτες και την κοινωνία είναι σαφώς ευπρόσδεκτη, όπως φυσικά πρέπει να συμβαίνει σε κάθε τι δημόσιο.