Skip to main content

Nτόναλντ Τραμπ: Η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Από την έντυπη έκδοση

Πολλαπλό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέδειξε την Ελλάδα ως «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», στήριξε το ελληνικό αίτημα για την απομείωση του δημοσίου χρέους, τόνισε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τρεις τομείς, την  άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο, ενώ -όπως φάνηκε από τις λεπτομέρειες που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες- στην ουσία πρόκειται για οριστικές συμφωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως έχει «τρομερή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο, θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Τραμπ.  

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά αποκαλυπτικές ήταν οι κοινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων (κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αργότερα ότι πρόκειται για 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά κεφάλαια) για την αναβάθμιση και αγορά των F16 (σ.σ.: αναφέρθηκε σε αυτήν τέσσερις φορές!), η οποία -όπως είπε- θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς πολίτες.
Αποκάλυψαν αμφότεροι ότι κοντά σε συμφωνία είναι:  

Πρώτον, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κέντρο μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου.

Δεύτερον, η αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της βάσης της Σούδας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε «η Σούδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά εκεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταφέροντας το προφανώς καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, αξιολόγησε τα θέματα που συζητήθηκαν μιλώντας για «άμυνα, ενέργεια, εμπόριο» και στήριξε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πολλές φορές όχι μόνο ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» και πως «ΗΠΑ και Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι», αλλά και ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις, βάζοντας πλάτη στον Έλληνα πρωθυπουργό, που -όπως είπε- αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει από τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικός προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακάμψει και να διευθετήσει το χρέος της, κάλεσε όμως επίσης τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Ο κ. Τραμπ δεν έστειλε κανένα μήνυμα στη γείτονα Τουρκία, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ», τόνισε ωστόσο ότι «ο δρόμος αυτός έχει υποχρεώσεις έναντι των γειτονικών της χωρών» -εννοώντας κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο-, ενώ είπε ότι «η επικίνδυνη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας σε μία ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

«Ο Τραμπ δουλεύει για καλό»

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι «η εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως διαπίστωσε από τη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ ότι η προσέγγισή του στα πράγματα μοιάζει διαβολική, αλλά γίνεται για καλό. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι δύο τους είχαν μία γόνιμη συνάντηση, ότι δεν αισθάνθηκε ότι απειλήθηκε και ότι υπάρχει θετική προοπτική οι δύο χώρες να δουν το κοινό έδαφος.

Παίρνοντας το λόγο, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάποιες χώρες ήταν αγχωμένες με τις ΗΠΑ και ότι την πρακτική κάποιων αμερικανικών εταιρειών να φεύγουν από χώρες που έχουν επενδύσει και να απολύουν εργαζόμενους δε θα την επιτρέψει. «Δε θα επιτρέψω οι ΗΠΑ να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν» είπε ο κ. Τραμπ, μη εξηγώντας τι εννοούσε.

«Greece is back»

Ακριβώς στις 19:00 ώρα Ελλάδας έφτασε χθες στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκε προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος στο κατώφλι του Λευκού Οίκου. Μετά από ένα σύντομο διάλογο οι δυο άντρες πέρασαν στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Κατά τη σύντομη συνομιλία που είχαν οι δυο άντρες μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά κάνει σπουδαίο έργο και θα επιστρέψει, υιοθετώντας το μότο του κ. Τσίπρα σε όλη αυτήν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που είναι «η Ελλάδα επέστρεψε» (Greece is back).  

«Συνεργαζόμαστε σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκάφων F16. Θα συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και γυρνώντας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό του είπε: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Είμαστε μαζί σας, έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών είναι σημαντική και ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα και αξίες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ξεπερνώντας την πρόσκαιρη αμηχανία που προκάλεσε η άμεση αναφορά του Αμερικανού προέδρου στην αναβάθμιση του F16, αμηχανία που επανήλθε για τον κ. Τσίπρα όταν ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε «νεκρή» τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο σύστημα Υγείας των ΗΠΑ, μεταρρύθμιση που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θερμά υπερασπιστεί στο παρελθόν.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ, λέγοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία, ενώ γυρίζοντας προς τον κ. Τραμπ του είπε ότι «πολλοί ομογενείς είναι υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος» και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο, ακολουθώντας τη… μόδα της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο λογαριασμός του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter ενημέρωνε συνεχώς όσους την επισκέπτονταν.

Περί φόρων και Ελληνικού

Σε ερώτηση που αφορούσε τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει κάνει πολλή δουλειά για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι έχει ιδρύσει task force για τις επενδύσεις στην οποία προεδρεύει ο ίδιος και σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι η ψηφιακή δημόσια διοίκηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ρωτήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επένδυση στο Ελληνικό, τον διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωρά και σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμο το μεγάλο «project real estate», ενώ επανέλαβε ότι οι αμερικανικές ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες στην προσπάθεια που κάνει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει.   

Πάνος Καμμένος: Διευκρίνιση του υπ. Άμυνας για την αναβάθμιση των F-16

«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά» αναφέρει ανάρτηση του υπ. Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Twitter.

Oι Έλληνες πρωθυπουργοί που διέμειναν στο Blair House

Στο Blair House, την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός -15 χρόνια μετά τον Κώστα Σημίτη το 2002- που φιλοξενείται στο Blair House στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στον λευκό πολυώροφο ξενώνα με τα γκρι κεραμίδια, ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, κυμάτιζε χθες η ελληνική σημαία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προϋπόθεση της φιλοξενίας στο Blair House είναι η επίσημη επίσκεψη του κάθε ηγέτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ γεγονός που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να αξιοποιήσουν την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ως «επιστέγασμα πολύμηνης προσπάθειας με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και αφετέρου -όπως λένε στην κυβέρνηση- «γιατί είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αριστερού Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο». Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση των κρατών – μελών της.

Τον Απρίλιο του 1994 το Blair House φιλοξένησε, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός, προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου. Ωστόσο, καίτοι ήταν επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου των ΗΠΑ προτίμησε, όπως θυμούνται στενοί του συνεργάτες, να μείνει σε ξενοδοχείο. Τον Ιούνιο του 1990 το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

«Στο ιστορικό Blair House το οποίο επισκεπτόταν συχνά ο Αβραάμ Λίνκολν & στο οποίο έλαβαν χώρα σημαντικά γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας». Αυτό ήταν το tweet που ανέβασε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε κοινή γραμμή με το ΔΝΤ για χρέος και αξιολόγηση

Η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και λήψης μέτρων διευθέτησης του χρέους αμέσως μετά ήταν κοινός τόπος στο τετ α τετ Τσίπρα – Λαγκάρντ πριν από τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, επισημάνθηκε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα (κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έγινε αναφορά σε εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου και της μείωσης των συντάξεων το 2018). Στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που είχε πει και στους Αμερικανούς επιχειρηματίες, αλλά και στους Έλληνες ομογενείς που συνάντησε στο Σικάγο, ότι μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσε ακόμα ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε με έμφαση ότι ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος στους θεσμούς, δήλωσε ωστόσο «ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και πως ήδη το 2017 ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου κοντά στο 2%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2007. Πρόσθεσε δε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα παράσχει μια περίοδο “καθαρού αέρα” , όπου όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρους της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο και η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή, φράση που ακυρώνει τα σενάρια για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχης της κ. Λαγκάρντ Ντέιβιντ Λίπτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος στρατηγικής και πολιτικής Χιου Μπρέντεκαμπ.