Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα επιτευχθεί χάρη στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων προαναγγέλλει στη «Ν» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συνδέοντας την επίτευξη αυτού του στόχου με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας.
O πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι ίσως έχει «πίσω στο μυαλό» τη σκέψη να μην εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές και προειδοποιεί ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει σύσσωμη τα εφαρμοστικά μέτρα. Αντίθετα, ο ίδιος δεσμεύεται ότι η Ν.Δ. ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος «θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα» για τη στήριξη των προβλέψεων του οικονομικού προγράμματος.
Ασκείτε οξύτατη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τις πολιτικές επιδόσεις του όσο και για τον ίδιο τον χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα του ζητάτε μετεκλογική συνεργασία. Πώς εξηγείται αυτή η αντινομία;
«Για την ανεπάρκεια των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις δυσάρεστες καταστάσεις που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες, κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει καταρχήν κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Χρειάζεται εθνική προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση όλων των πολιτικών κομμάτων που πιστεύουν στη διασφάλιση της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καθώς και στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι αυτοί που διαπραγματεύτηκαν κι έφεραν τη συμφωνία που ψηφίσαμε στη Βουλή.
Ανεξαρτήτως λοιπόν του εάν πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε ως χώρα να πετύχουμε, θεωρώ αναγκαία τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Αυτοί την διαπραγματεύτηκαν και γνωρίζουν καλύτερα από μας τι δεσμεύσεις έχουν αναλάβει».
Η Ν.Δ. δεσμεύεται σήμερα για την υπερψήφιση των προβλέψεων της συμφωνίας ακόμη και σε περίπτωση μη συμμετοχής της στην κυβέρνηση;
«Η Νέα Δημοκρατία θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα, όπως έκανε άλλωστε πρόσφατα. Αν και δεν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, στηρίξαμε με την ψήφο μας τη συμφωνία που μας έφεραν στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εθνική καταστροφή που θα σήμαινε η έξοδος από την Ευρωζώνη. Ρωτήστε όμως καλύτερα τον κ. Τσίπρα: δεσμεύεται ο ίδιος ότι θα υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε; Δεσμεύεται ότι μπορεί να πείσει τη συνιστώσα των 53, που συμμετέχει στα ψηφοδέλτιά του, να ψηφίσει τις προβλέψεις της συμφωνίας που ο ίδιος έφερε; Ή θα οδηγήσουν τη χώρα και πάλι σε εκλογές;».
Εχετε αφήσει επανειλημμένως αιχμές για ενδεχόμενες «ουρές» και «κρυφά σημεία» της συμφωνίας που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
«Είχα τονίσει πριν από τις εκλογές ότι υπάρχουν “ουρές” πίσω από αυτά που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας και γι’ αυτό μας οδηγεί στις εκλογές. Αφενός για να μη φανούν τα κρυφά σημεία της συμφωνίας. Αφετέρου, γιατί ίσως έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του να μην υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο υπέγραψε. Οι ουρές στη συμφωνία είναι πολλές: καταρχήν, τα περίπου 90 δισ. που θα βαρύνουν τους πολίτες από την 7μηνη δήθεν διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα capital controls.
Στα εργασιακά, επίσης, η συμφωνία που μας έφερε θέτει για πρώτη φορά ζήτημα ομαδικών απολύσεων, που ως θέμα δεν υπήρχε στα προηγούμενα μνημόνια. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί στο συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό. Ακόμη, έχει αποκλειστεί ρητά το ενδεχόμενο κουρέματος χρέους. Αν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις της χώρας που μας τις έχει κρύψει, θα τις αναδείξουμε, θα τις καταγγείλουμε, αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς με όλα αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα. Δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, να αλλάζουν και οι δεσμεύσεις της χώρας».
Η Ν.Δ. τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της χαμηλής φορολογίας και ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Εχετε, όμως, τη δυνατότητα να αλλάξετε το αντιαναπτυξιακό μίγμα της φορολογικής πολιτικής του νέου οικονομικού προγράμματος;
«Αν αρχίσουμε να παράγουμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα και επιστρέψουμε στην ανάπτυξη που υπήρχε το 2014, από την ύφεση που σήμερα έχουμε περιέλθει. Εφόσον προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Από την ανάκαμψη της οικονομίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της σταθερότητας εξαρτάται η επίτευξη του παραπάνω στόχου».
Ποιες είναι οι προτεραιότητές της Ν.Δ. για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με τους έστω και περιορισμένους πόρους του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού;
«Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι το βασικό κοινωνικό ζητούμενο. Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η άμεση εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, η ολοκλήρωση και καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η κάλυψη των κενών με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας, είναι οι προτεραιότητες μιας μελλοντικής κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι δεν επιθυμεί πραγματικά μια αναδιάρθρωση του χρέους. Εσείς συμμερίζεστε την κατηγορηματική άποψη της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;
«Ο κ. Τσακαλώτος λέει ψέματα, γιατί γνωρίζει ότι αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητα η εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, διότι τους τελευταίους επτά μήνες από τους καταστροφικούς χειρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν μας λέει ότι μας φόρτωσαν μέσα σε 7 μόλις μήνες 90 δισ. ευρώ νέο χρέος. Θέλω να επισημάνω πως η απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιουλίου 2015, για την οποία επαίρεται ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά παραπέμπει στη δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Και για να μη λέει ο καθένας ό,τι θέλει, η νέα συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας αποκλείει ρητά κάθε σκέψη για κούρεμα. Ενώ η απόφαση του 2012 ήταν εντελώς διαφορετική».
Εχετε πάρει σαφείς αποστάσεις από τη διαπραγματευτική στάση του Αλέξη Τσίπρα. Προκρίνετε, δηλαδή, το συναινετικό μοντέλο διαπραγμάτευσης του Αντώνη Σαμαρά ή έναν τρίτο δρόμο;
«Εχω προτείνει τον σχηματισμό μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με τους καλύτερους από κάθε χώρο, πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό. Αυτή η ομάδα θα παρακολουθεί την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάταξης της χώρας που θα συμφωνήσουμε τα κόμματα τα οποία θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Με βάση τα αποτελέσματα και αφού αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Με συνεννόηση και συνεργασία και όχι με άσκοπες συγκρούσεις».
Η ανάδειξή σας στην ηγεσία της Ν.Δ. συνοδεύτηκε από περιορισμό των ακραίων φωνών και επιστροφή παραδοσιακών κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Ορισμένοι, όμως, λένε ότι οι «ακραίοι» της Ν.Δ. θα επιστρέψουν στο προσκήνιο σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Τι απαντάτε;
«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που εκφράζει τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, τη σύνθεση, τη σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της κοινωνικής πολιτικής. Είναι η παράταξη της ευθύνης, που περιφρονεί το πολιτικό κόστος προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Είναι το μεγάλο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα που λέει ΝΑΙ στις συνεργασίες και τις συνθέσεις. Λέει ΟΧΙ στον διχασμό, τους πειραματισμούς και τις ανεύθυνες πρακτικές».