Την έκκλησή του προς τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν άμεσα επανέλαβε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωτολογία του, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις».
Όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέξουν τελικά να μην εμβολιαστουν, «είναι βέβαιο ότι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία. Θα ζητήσουμε συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε «όλοι σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν».
Όπως ανέφερε, «μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα, όμως, ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Άνω του 70% έχει εμβολιαστεί. Σημαντικός αριθμός δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα πως αυτό εγκυμονεί για την υγεία των εκπαιδευτικών» υπογράμμισε.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα για εφήβους 15-17 ετών και από την Παρασκευή ανοίγει για τα παιδιά 12-15 ετών. «Είναι μια προσωπική απόφαση, κάθε οικογένεια θα κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία, δεν θα είχα κανένα δισταγμό να το εμβολιάσω» τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πριν από περίπου 25 μήνες η κυβέρνηση κατέθετε μόλις το δεύτερο νομοσχέδιό της, τις πρώτες ρυθμίσεις για το ζήτημα της παιδείας. Έκτοτε μεσολάβησαν δεκάδες παρεμβάσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι του προεκλογικού της προγράμματος έχει ήδη ολοκληρωθεί σε επίπεδο νομοθετικού έργου, επισήμανε και συμπλήρωσε πως μέσα στην πανδημία η χώρα έκανε με επιτυχία το μεγάλο ψηφιακό άλμα της διδασκαλίας από απόσταση. «Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους εκπαιδευτικούς μας οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την εκπαίδευση στις δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας» ανέφερε.
«Καθώς πλησιάζει πια ο Σεπτέμβριος, το πρώτο μας μέλημα θα είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Όλοι γνωρίζουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποτέ τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη» είπε.
«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία, το 4ο κύμα αφορά πρώτα και πάνω από όλα τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους, απέναντι στην οικογένειά τους και απέναντι στα παιδιά. Η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη ύποθεση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.