Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Οι θυσίες του λαού δεν θα πάνε χαμένες

Θετικά αποτίμησε τη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ενώ τόνισε ότι «είχαμε το θάρρος να βάλουμε τον λαό στην διαπραγμάτευση». «Διαπραγματεύτηκα 17 ώρες όχι γιατί είμαι ωρομίσθιος αλλά γιατί πάλεψα», επεσήμανε και εκτίμησε ότι αν είχε γίνει το ένα τρίτο της διαπραγμάτευσης τα προηγούμενα χρόνια, θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα. Όπως τόνισε, «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο κ. Σαμαράς έφερε μία συμφωνία η οποία περιείχε πολύ σκληρότερα μέτρα από αυτά που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τώρα, χωρίς να γίνεται αναφορά για το χρέος . «Είδατε να ανοίγει η συζήτηση για το χρέος, όταν πετύχαμε πλεονάσματα;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας στην αναφορά για το χρέος στη συμφωνία του 2012. Όπως εκτίμησε, η διαφορά στην αντίληψη της Ν.Δ. με τη δική μας είναι ότι δεν μπορείς να βγεις από την κρίση με ένα χρέος που είναι κόμπος στον λαιμό».

Ερωτηθείς αν μετάνιωσε που δεν συναίνεσε στην προεδρική εκλογή, τόνισε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποκαλυπτόταν το σχέδιο του κ. Σαμαρά για την Πέμπτη αξιολόγηση. Ωστόσο, επέμεινε ότι «δεν θα ήταν καλό για τη χώρα να περιμένουμε».

Αναφερόμενος στην πρόσβαση στις αγορές τόνισε ότι απαιτούνται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και βιωσιμότητα χρέους. Όπως εξήγησε, αυτές οι προϋποθέσεις δεν συνυπήρχαν ούτε πριν, ούτε τώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για πρώτη φορά δημιουργείται πλαίσιο συμμαχιών στην Ευρώπη που απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν να «δουν» την απομείωση του χρέους. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δανειστές έδιναν επίτηδες μία κακή συμφωνία, αναφερόμενος στην πρόταση Γιούνκερ στα τέλη του Ιούνη, όταν και οδηγήθηκε η κυβέρνηση στην απόφαση για δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τα στελέχη που αποχώρισαν για τη Λαϊκή Ενότητα, δεν τους καταλόγισε δόλο. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει «να βγούμε από τον λάκκο που έσκαψαν και μας έριξαν μέσα, βάζοντας και το ΔΝΤ ως καπάκι από πάνω μας». Όπως είπε, αρχικά δεν πίστευε ότι υπάρχει σχέδιο αριστερής παρένθεσης, αλλά μία σειρά γεγονότων τον έκανε να αλλάξει γνώμη. «Είναι τυχαίο ότι τελείωσαν τα χρήματα τον Φεβρουάριο, όπως και η παράταση που είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σχέδιο αντεκδίκησης των πιο ακραίων κύκλων» στην Ευρώπη τα capital controls.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τόνισε ότι στo debate είχε δεχτεί συμβουλές από τους επικοινωνιολόγους του να λέει χαρακτηρισμούς, όπως «μνημονιακός και νεομνημονιακός», αντί να απαντά επί της ουσίας και με επιχειρήματα.

«Η αξιοπιστία των στοιχείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως είναι μεγαλύτερη από τα χαρτιά που παρουσιάζετε», είπε αναφερόμενος σε έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Μητρόπουλος και τα οποία κάνουν λόγο για μειώσεις στις συντάξεις λόγω του νέου μνημονίου. Σε ό,τι αφορά στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε ότι υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα που δεν ήθελε καμία συμφωνία. «Γι’ αυτό διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε τη διαπραγμάτευση», ωστόσο όπως εξήγησε, από την άλλη πλευρά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το πρώτο διάστημα βοήθησε αρκετά. «Όποιος και να ήταν στη θέση του, εφόσον υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης, το ίδιο θα συνέβαινε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αν έπρεπε να κλείσει την συμφωνία νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, πως από την στιγμή που από την πλευρά των δανειστών υπήρχε το σχέδιο της παρένθεσης, θα μας οδηγούσαν στα άκρα έτσι και αλλιώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπας είπε ότι με την σταθερότητα της οικονομίας, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που διασφαλίζει τις καταθέσεις και με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, δημιουργείται ένα πλαίσιο συμμαχιών που απομονώνει αυτούς που δεν θέλουν απομείωση χρέους. Επίσης, πρόσθεσε πως με την επιστροφή στην ανάπτυξη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεν πάνε χαμένοι, ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη και δίνουν προοπτική στη χώρα.

«Πού είναι το μεμπτό;», διερωτήθηκε αναφερόμενος στην υπόθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απολύτως επαρκείς τις εξηγήσεις του κ. Φλαμπουράρη, τονίζοντας ότι η μεταβίβασε τις μετοχές του όταν έλαβε την πρόταση να λάβει κυβερνητικό αξίωμα. 

«Ο κ. Θεοδωράκης έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά, με έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε ότι ο πατέρας του είχε φυλακιστεί επί χούντας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών τόνισε ότι  ο κ. Μεϊμαράκης του είναι συμπαθής σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα σημείο ταύτισης με τη Ν.Δ. «Είχαμε σημεία ταύτισης με τον κ. Καμμένο ενώ με τη Ν.Δ. δεν έχουμε κανένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρώνεται ως το τέλος του 2015, «δεν θα υπάρξει καμία ανησυχία για κούρεμα καταθέσεων, κίνδυνο που διατρέχουν άλλες χώρες , από το 2016 και μετά, καθώς τότε, όπου θα απαιτείται ανακεφαλαιοποίηση, αυτή θα γίνεται και με τη συμμετοχή των μετόχων ή και των καταθετών, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες», όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το πότε θα αρθούν τα capital controls, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήδη μέρα με την μέρα χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις και η οριστική άρση των capital controls θα γίνει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα είναι συνάρτηση με τη συνολική αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία.

Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι η ύφεση από τα capital controls θα είναι παροδική και ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, «και αν μέχρι τότε έχουμε πάρει μια καλή συμφωνία για την απομείωση του χρέους, και με σταδιακή εξομάλυνση των capital controls και ταυτόχρονα ζεστό χρήμα και ρευστότητα για επενδύσεις, χώρα θα μπορούσε είτε στο τέλος του 2016 είτε στις αρχές του 2017 να ξαναβγεί στις αγορές».

Κλειδί πάντως, όπως υπογράμμισε, για την οικονομία μας είναι οι ξένες επενδύσεις, «αλλά όχι πλιάτσικο και αετονύχηδες, όχι ξεπούλημα αλλά αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση χωρίς να μπορέσει να εξασφαλίσει σταθερότητα επειδή μπορεί να επαναληφθούν φαινόμενα διαφοροποιήσεων και καταψήφισης εκτελεστικών νόμων μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Όπως είπε, αυτό είναι μια προπαγανδαστική τακτική εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για να δημιουργήσει αίσθημα αστάθειας στους πολίτες.

«Η σπέκουλα ότι μπορεί να έχουμε περιπέτειες δεν μπορεί να σταθεί», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια δημοκρατία στο εσωτερικό του και είναι ένα κόμμα διαφορετικό από αυτό που είχαμε δει μέχρι σήμερα στα κόμματα εξουσίας.

«Είναι διαφορετικό αυτό όμως και διαφορετικό το κόμμα μέσα στο κόμμα που υπήρχε και ήταν έτοιμο να φύγει. Εκεί δεν είναι διαφωνία στα επιμέρους αλλά διαφωνία στρατηγικής. Είναι άλλο να λες ότι θέλω τη χώρα στο ευρώ και διαπραγματεύομαι για να πετύχω ότι καλύτερο και είναι άλλο να λες ότι θεωρώ πως έξω από το ευρώ η χώρα έχει προοπτική. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τη δραχμή και ότι έχει κρυφή ατζέντα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Την επομένη των εκλογών, η χώρα θα έχει κυβέρνηση και θα έχει κυβέρνηση είτε με τα χέρια λυμένα είτε θα έχει μια κυβέρνηση που θα έχει προβλήματα στις τομές που θα θέλει να προωθήσει, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν προβλήματα στις κυβερνήσεις συνεργασίας», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας. «’Αρα, όπως είπε, το κρίσιμο στην κάλπη είναι αν θα υπάρξει προοδευτικό πρόσημο με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά ή συντηρητικό πρόσημο με τη ΝΔ.»..

Για τις προσωπικές βολές που δέχεται ο κ. Τσίπρας είπε πως στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα και όχι να προσπαθεί ο ένας να ρίξει λάσπη στον άλλον. «Εγώ τον Μεϊμαράκη δεν τον χτύπησα ποτέ για τα υποβρύχια. Είναι μια υπόθεση ανοιχτή στη δικαιοσύνη», είπε και πρόσθεσε: «Τον εγκαλώ όμως για το αν έχει την πολιτική βούληση να ανοίξουμε το απόστημα της λίστας Λαγκάρντ και να φέρουμε και χρήματα στο ελληνικό δημόσιο». 

«Δεν πούλησα τον αγώνα αλλά πήρα τη στάση της ευθύνης μετά από πολύ αγώνα να μείνει η χώρα όρθια και να παλέψουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Αυτό που προέχει τώρα είναι να δούμε ότι είμαστε όρθιοι, ζωντανοί, ότι αυτό ήταν μια μάχη, ότι ο πόλεμος είναι μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί», ανέφερε  ο πρώην Πρωθυπουργός.

Στέλνοντας μήνυμα προς τους νέους που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα, τόνισε ότι «δεν πρέπει αυτή την πατρίδα να τη χαρίσουμε σε κανέναν».

Στο ερώτημα εάν θα συνεχίσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο εάν οι δανειστές στο θέμα του χρέους εμφανιστούν κλειστοί στον διάλογο και δεν δώσουν αυτό που θέλουμε, ο κ. Τσίπρας τόνισε την αισιοδοξία του γιατί έχει αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη. 

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου οι άλλες δυνάμεις τραβάνε από την πλευρά τους «και άρα πρέπει να έχουμε δυνάμεις εμείς να τραβάμε».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για την ηγεσία της Εκκλησίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι χρειάζεται διάλογος ουσιαστικός ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ