Διλήμματα χωρίς ισχυρό διακύβευμα, αναποφάσιστοι χωρίς σαφή προσανατολισμό, εκλογές με αβέβαιη έκβαση. Ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής εξηγεί γιατί η Κυριακή της 20ης Σεπτεμβρίου πιθανότατα επιφυλάσσει εκπλήξεις. Η Αντιγόνη και ο Χρήστος, δύο απλοί πολίτες, δηλώνουν αναποφάσιστοι και καταθέτουν τον προβληματισμό τους μπροστά στην κάλπη.
- Έως και διψήφιο το ποσοστό των πολιτών που θα αποφασίσουν πριν ή πάνω από την κάλπη
- Μεγάλος ο βαθμός απροσδιοριστίας εξαιτίας της διαφαινόμενης υψηλής αποχής
- Διερράγη η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεαρούς ψηφοφόρους του Ιανουαρίου
- Απουσιάζει εκείνη η πόλωση που θα συμπαρασύρει τους αναποφάσιστους
- Τα διλήμματα αφορούν το πρόσωπο: ποιος ο καταλληλότερος ή συμπαθέστερος
Αντιγόνη, 33 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
Η Αντιγόνη ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο λογιστήριο ιδιωτικής εταιρείας. Ως γυναίκα νεαρής ηλικίας διαθέτει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του μέσου αναποφάσιστου ψηφοφόρου σε αυτές τις εκλογές. Η αδερφή της είναι άνεργη και η επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες επηρέασε ιδιαίτερα αρνητικά τη δουλειά της. Παρ’ όλα αυτά, η ίδια δεν θεωρεί υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Δεν θεωρώ πως έφταιγε εκείνος. Έχει σίγουρα ιστορία αυτή η υπόθεση από πίσω. Του καταλογίζω όμως άγνοια κινδύνου», αναφέρει χαρακτηριστικά και σπεύδει να μοιραστεί την αγωνία της: «Με το που τυχόν ακουστεί η φράση ‘κούρεμα καταθέσεων’ εγώ προσωπικά δεν θα έχω πλέον δουλειά και πολύ απλά θα πρέπει να αλλάξω χώρα».
Το μεγάλο της παράπονο; «Δεν έχω καταλάβει γιατί μας πήγε ο Τσίπρας πάλι σε εκλογές. Επειδή ξέρει ή νομίζει ότι θα τον ψηφίσουμε ξανά; Δεν μου άρεσε αυτό». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; «Υπογράφει και με τα δύο χέρια το μνημόνιο και αυτό είναι πρόβλημα για μένα». Τα μικρότερα κόμματα; «Προσπαθούν να τοποθετηθούν δίπλα στο πρώτο μεγάλο κόμμα για να επωφεληθούν, δεν με πείθουν».
Για την ίδια σε αυτές τις εκλογές δεν τίθεται κάποιο συγκεκριμένο εκλογικό δίλημμα. «Για εμένα το μόνο που υπάρχει είναι το μνημόνιο, το οποίο έχει ψηφιστεί και ακόμη μια φορά θα πληρώσουμε τον λογαριασμό», λέει ενδεικτικά και τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που δεν ξέρει τι να ψηφίσει. Η Αντιγόνη είναι πάντως από τους αναποφάσιστους που τουλάχιστον έχουν πάρει μια απόφαση: «Θα πάω σίγουρα να ψηφίσω».
Χρήστος, 23 ετών, απόφοιτος
Ο Χρήστος κατάγεται από τη Λαμία και πρόσφατα τελείωσε τη σχολή του στην Αθήνα. Εξετάζει την προοπτική να κάνει μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, αλλά τον ενδιαφέρει πολύ να φύγει στο εξωτερικό αν προκύψει η δυνατότητα. Ποτέ δεν ήταν κομματικοποιημένος. «Πάντα ακολουθώ τη λογική. Αλλά η πολιτική στην Ελλάδα δεν με βοηθά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν εφαρμόζεται ό,τι λέγεται προεκλογικά. Είμαι απολύτως απογοητευμένος και, παρά το γεγονός ότι προσπαθώ να είμαι χαρούμενος και θετικός άνθρωπος, μπορώ πραγματικά να πω ότι δεν έχω ελπίδα για το μέλλον».
Τι ακριβώς αντιμετωπίζει ο Χρήστος; «Είμαι σίγουρα μπερδεμένος, δεν ξέρω τι είναι σωστό και τι λάθος. Επίσης, έχω την αίσθηση ότι όλα είναι ‘συμφωνημένα’ και ότι στην ουσία οι πολίτες λειτουργούμε σαν μαριονέτες». Όπως λέει, στις προηγούμενες εκλογές δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα, ωστόσο, είχε την πεποίθηση ότι έπρεπε να δοκιμαστεί κάτι καινούριο. «Ακόμη και τότε βέβαια, ψήφισα απλώς κάτι ‘troll’. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή τη φορά δεν θα πάω να ψηφίσω. Πρώτον, αισθάνομαι απέχθεια πλέον όταν ακούω και ξανακούω για εκλογές και, δεύτερον, τι να ψηφίσω; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Συγγνώμη, αλλά δεν θέλω να μιλήσω άσχημα. ΚΚΕ; 100 χρόνια πίσω. ΣΥΡΙΖΑ; Ένας φίλος μου είπε για πλάκα ότι ο Τσίπρας πήγε στο κόμμα του Λαφαζάνη και δεν μου φάνηκε περίεργο. Γιατί να μην ήταν αλήθεια; Ούτε στα υπόλοιπα κόμματα μπορώ να στηριχθώ. Τίποτα.»
Ο Χρήστος θεωρεί ότι τα μνημόνια οφείλονται στα δικά μας λάθη. «Δεν είμαι ανθέλληνας, ούτε γερμανόφιλος, αλλά μακάρι να έρθουν εδώ να μας κυβερνήσουν μήπως βάλουμε μυαλό», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι δεν κάνει καλά που θα απέχει από τη ψηφοφορία, αλλά εμφανίζεται κατηγορηματικός και σίγουρα σε αυτό αποφασισμένος: «Δεν πειράζει. Σιχάθηκα. Y.O.L.O (σ.σ. ζεις μόνο μια φορά). Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas
Κάμερα, μοντάζ
Βάνιας Σταυρακάκης