Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέντ Μπον.
Στις κοινές δηλώσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «πέρα από τους δεσμούς που μας συνδέουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι πολύ σημαντικό ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή, για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε μια σειρά από θέματα που άπτονται διεθνών εξελίξεων».
Κρίσιμη απόφαση για την Ευρώπη
Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση για την Ευρώπη, η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Ευρώπη αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, εάν αποφασίσει να δείξει ότι έχει μέσα από τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει δύναμη αποτροπής και να υψώσει ασπίδα προστασίας απέναντι σε τρίτες προκλήσεις, όπως είναι η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, τις οποίες υφίστανται και η Ελλάδα και η Κύπρος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτό που περιμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα προς την άλλη πλευρά: Ότι η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Το δρόμο της καλής συνεργασίας με την Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι να κερδίζουν σ’ ένα win-win σενάριο και το δρόμο της αποστασιοποίησης και διακινδύνευσης στις οποιεσδήποτε σχέσεις έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τη συνέχιση της προκλητικότητας και της επιθετικότητας.
Και αυτό, διευκρίνισε, πρέπει να γίνει σαφές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι αποτελεί μια κορυφαία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θ’ αφήσουμε στην Τουρκία και στον τουρκικό λαό τελικά ν’ αποφασίσουν πώς θέλουν να πορευθούν στις σχέσεις τους με την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε στη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της γαλλικής κυβέρνησης, λέγοντας πως έχουν καταστεί σημαντικοί αρωγοί των ελληνικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας μέσα στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υφυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως ξεκινούν μια συνεργασία η οποία θα κρατήσει στον χρόνο.
Μπον: Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, ακόμα και τις κυρώσεις
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα άρτις αφιχθείς από την Κύπρο, διαμήνυσε πως αυτό που ενώνει τις δύο χώρες είναι μια αντίληψη της Ευρώπης που πρέπει να επιβληθεί ως μια δύναμη, η οποία δεν πρέπει να είναι αδύναμη και διαιρεμένη.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπον τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη και την ενότητά της, και όταν είναι ανάγκη την αποφασιστικότητά της, τη σθεναρότητά της.
Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της αλληλεγγύης στην ΕΕ, επισήμανε πως δεν πρέπει να είναι μόνο λέξεις, αλλά θα πρέπει να υλοποιείται απέναντι στις προκλήσεις μας. Ως προς αυτό, ο Κλεμέντ Μπον έδωσε τρία παραδείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης: Πρώτα έχουμε την περίπτωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλληλεγγύη για Ελλάδα και Κύπρο
Η αλληλεγγύη απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα εφόσον έχουμε αυτή την προκλητικότητα και την επιθετικότητα. Αυτό, σημείωσε, «το επαναλάβαμε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων με συνεργασία στρατιωτική, αμυντική που ενισχύθηκε με τις αναγγελίες απόκτησης εξοπλισμών, με την κοινή άσκηση Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιταλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πριν από μερικούς μήνες όταν χρειάστηκε απέναντι στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις, αναφερθήκαμε σε κυρώσεις και επιδείξαμε μια γλώσσας σθεναρότητας, που είναι πάντοτε σαφής από την πλευρά της Γαλλίας και του Πρόεδρου μας. Οι δύο μας χώρες δεν μπορούμε να ανεχθούμε επιθέσεις και απειλές».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα ότι αυτή η αλληλεγγύη θα εξακολουθήσει να υπάρχει.
Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, ο Κλεμέντ Μπον είπε πως πρέπει να έχουμε πολλές επιλογές επί τάπητος ανάλογα με την πορεία που θα υπάρξει, αν δηλαδή συνεχίσει η Τουρκία τις προκλήσεις στη βία ή θα ανοίξει τον δρόμο για τον διάλογο.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τι προσδοκά από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Μπον είπε πως όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, διότι θα πρέπει να επιδείξουμε πολλή αποφασιστικότητα και σθεναρότητα.
«Η Τουρκία πρέπει να μας δείξει αν θα σταματήσει τις προκλήσεις, αν θα οδηγήσει σε εφησυχασμό και για διάλογο ή αν θα συνεχίσει τις προκλήσεις. Αν συνεχίσει τις προκλήσεις, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα, δεν μπορώ να προβλέψω, διότι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών και την Τρίτη (το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων) με το Μιλτιάδη θα βρεθούμε στις Βρυξέλλες και μετά, 24 και 25 θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής. Αλλά ήμασταν πάντοτε σαφείς, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, ακόμα και τις κυρώσεις, ανάλογα με την κατάσταση.
Το κάναμε και στο παρελθόν, όταν αυτό απαιτήθηκε, αλλά θέλουμε πάντοτε ν’ αφήσουμε μια ευκαιρία για το διάλογο, διότι δεν είμαστε εμείς που δημιουργούμε τις εντάσεις, που δημιουργούμε τις προκλήσεις. Αλλά όταν υπάρχουν, πρέπει ν’ ανταποκριθούμε, ν’ απαντήσουμε με αλληλεγγύη, ενότητα και σθεναρότητα. Αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διότι δεν είναι μόνο η υπόθεση μιας, δύο ή τριών χωρών, αλλά είναι θέμα της αντίληψης που έχουμε για την Ευρώπη.
Αν πάντοτε είμαστε επιφυλακτικοί, αδύναμοι, διαιρεμένοι, η Ευρώπη δε θα είναι μια δύναμη στη Μεσόγειο. Η δύναμη που θα πρέπει να υποστηρίξει τις αρχές της και την κυριαρχία των κρατών-μελών, με συντονισμένες δράσεις, διμερείς και ευρωπαϊκές. Αυτή είναι η στάση της Γαλλίας από την αρχή της έντασης αυτής και θα εξακολουθήσουμε να προσπαθούμε και η Ελλάδα μπορεί να έχει πάντοτε την υποστήριξή μας» ξεκαθάρισε περαιτέρω ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών.
Σε ερώτηση για την εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μπον εξέφρασε τη λύπη του για τη ρητορική αυτή και για την επιθετικότητα. «Αυτή η ρητορική η επιθετική δεν καταλήγει πουθενά. Θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί για τις προκλήσεις στα χωρικά ύδατα, για γεωτρήσεις παράνομες ή απειλές για παράνομες γεωτρήσεις που αφορούν την Κύπρο ή την Ελλάδα γι’ αυτές τις δράσεις» διαμήνυσε με σαφήνεια ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Το μεταναστευτικό
Στη συνέχεια προσδιόρισε ως δεύτερο παράδειγμα έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης το μεταναστευτικό, ανακοινώνοντας πως η Γαλλία θα δεχθεί από την Ελλάδα άτομα που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του έχει υποδεχθεί από την αρχή του έτους περίπου 1.000 ανηλίκους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης αποδεικνύει τη συνεργασία μας και έκανε επίσης γνωστό ότι η Γαλλία θα στείλει υλικό υποστήριξης για τα επείγοντα γεγονότα.
Τέλος, όρισε ως τρίτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τη Συμφωνία για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης. «Απέναντι στην πανδημία που έχει πολύ σημαντικές συνέπειες οικονομικές, η Ελλάδα και η Γαλλία και άλλοι εταίροι, οικοδόμησαν μια ιστορική συμφωνία για μια ανάκαμψη ευρωπαϊκή, που αποδεικνύει αυτή την αλληλεγγύη, την απτή, τη συγκεκριμένη» σημείωσε ο Κλεμέντ Μπον.