Skip to main content

Ν. Βούτσης: Άμεσα στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών του μαρτυρικού «Μπλόκου της Κοκκινιάς» κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στη σχετική εκδήλωση του δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη.

Κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η χώρα «από τους κατακτητές, σε συνεργασία με προδότες-δωσίλογους μέσα από το λαό μας», ενώ επεσήμανε ότι «η χώρα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, σε διεθνή και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, να διεκδικήσει την αλήθεια και τη μνήμη σε σχέση με την αποκατάσταση, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα και με τη λεηλασία των αρχαίων θησαυρών της».

«Αυτή η καθυστέρηση δεκαετιών λήγει μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι «τους δύο ερχόμενους μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει προς ψήφιση το αναλυτικό και επίσημο πόρισμα, με τη βοήθεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά το σύνολο αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά της Ελλάδας».

«Θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε την πολιτική και τη στρατηγική της διεκδίκησης, σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει η αποκατάσταση, έστω και μετά από τόσα χρόνια» έσπευσε να προσθέσει.

Στη συνέχεια, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης, ισχυριζόμενος πως «η μάχη της μνήμης εναντίον της λήθης είναι πάντοτε οργανικό στοιχείο της προόδου μιας χώρας και του κοινωνικού ιστού της, της συνύπαρξής μας μέσα στην ίδια κοινωνία».

Όσον αφορά την καθυστέρηση στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, υπογράμμισε τα εξής: «Τα εκατοντάδες αθώα θύματα, οι ήρωες του Μπλόκου της Κοκκινιάς χρειάστηκαν είκοσι χρόνια μέχρι να τιμηθούν για πρώτη φορά. Στη Βιάννο, όπου βρέθηκα την προηγούμενη Κυριακή, χρειάστηκαν 39 χρόνια, ενώ το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1944 χρειάστηκε δεκαετίες για να έρθει στην επιφάνεια. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα».

«Αυτές τις ασυνέχειες στην ιστορική μνήμη είναι σωστό, δίκαιο και ηθικό, είναι ιστορικό μας καθήκον να τις γεφυρώσουμε, να παραδώσουμε μια ενιαία ιστορία, αμερόληπτη και αντικειμενική, καταγεγραμμένη με σωστό τρόπο και όχι με τη γραφίδα της λήθης» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής, τέλος, χαρακτήρισε ως επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία ενός δυνατού αντιφασιστικού μετώπου, το οποίο να αντιμετωπίζει, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αυτούς που προσπαθούν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια τα «αυγά του φιδιού».

naftemporiki.gr