Δύο μήνες πέρασαν από τον περασμένο Μάιο, όταν η καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας έκαψε πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους στα Γεράνεια όρη. Το Δίκτυο «Πράσινος Κόσμος», που δρα στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με την παράταξη «Πράσινη Πελοπόννησος», διοργάνωσαν εκδήλωση, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Είμαστε εδώ με τους Οικολόγους Πράσινους, στην πρώτη από τις πολλές, ελπίζουμε, κοινές δράσεις για το περιβάλλον. Για να σηματοδοτήσουμε τη θέλησή μας ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα “Γεράνεια”, ώστε να βάλουμε στο πολιτικό λεξιλόγιό μας βροντερά τη λέξη πρόληψη. Ώστε να μιλήσουμε για αντιπυρικές ζώνες, για χρηματοδότηση της ασφάλειας των δασών και της προστασίας τους, ώστε να γίνει το “ποτέ ξανά” προοπτική για τη χώρα» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ τόνισε δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τη διαχείριση των δασών, ούτε είχε υπάρξει κάποιο σχέδιο συνολικού σχεδιασμού. «Η μόνη “λύση” που παρουσιάζεται από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ήταν και είναι αποκλειστικά αυτή της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Της δράσης εκ των υστέρων» πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.
Επεσήμανε πως όσο «τρέχουμε» πίσω από τις εξελίξεις και τις καταστροφές, χωρίς πρόληψη, χωρίς προγραμματισμό, το περιβάλλον θα πληγώνεται ανεπανόρθωτα, περιουσίες θα χάνονται, κοινωνικές δομές θα καταστρέφονται και πολλές φορές θα κινδυνεύουν ή θα χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, είναι απαράδεκτο δύο μήνες μετά την καταστροφή, να μην έχει γίνει καμία κίνηση ανακούφισης, ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους κατοίκους, ούτε για τις υποδομές. Στο σημείο αυτό επέκρινε έντονα την κυβέρνηση πως καθυστερεί ακόμη να εφαρμοστούν τα μέτρα που προανήγγειλε κι αφορούν:
• επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων,
• αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για φυσικά πρόσωπα στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,
• αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληττόμενων,
• απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ,
• ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ρύθμιση και καμία νομοθετική πρωτοβουλία, είπε.
Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως «όλα τα παραπάνω δείχνουν την απόλυτη απουσία σχεδιασμού αλλά και διάθεσης να «γυρίσει, έστω, σελίδα» ο τόπος την «επόμενη μέρα»: Δεν υπήρξε καμία διάθεση αυτοκριτικής για τον τρόπο που χειρίστηκε το αρμόδιο υπουργείο την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αλλά και δεν έγινε καμία περαιτέρω συζήτηση για τη διάβρωση που θα έρθει αναπόφευκτα τον επόμενο χειμώνα, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν σήμερα κιόλας, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα. Η πολιτεία οφείλει να διαθέσει γρήγορα χρηματοδότηση και να κινητοποιηθεί ώστε να ανατεθούν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις».
Σχετικά με τις παρεμβάσεις του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι αναδεικνύει την αδυναμία διαχείρισης του «πριν» αλλά και του «μετά». «Είμαστε εδώ για να γίνουμε η φωνή των ανθρώπων του Σχίνου και όλων των πληγέντων. Είμαστε εδώ για να πούμε πως νοιαζόμαστε και πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει εφιαλτική και η επόμενη μέρα.
Είμαστε εδώ, μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους, για να σας ακούσουμε και για να ακουστείτε. Για να παρέμβουμε κοινοβουλευτικά αλλά και θεσμικά για όλα τα παραπάνω. Για να αναλάβουμε δράση. Με σχέδιο και όραμα για το περιβάλλον και την προστασία του».
Η περιοχή που κάηκε στον Σχίνο Κορινθίας ήταν περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή Natura και η καταστροφική πυρκαγιά κατέστρεψε 52.000 στρέμματα δασικής έκτασης και συνολικά 71.000 στρέμματα γης.