Skip to main content

X. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με κάποιο τρόπο στο περιθώριο, επισήμανε σε δηλώσεις του ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρΧανς Κλούγκε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την υφυπουργός Ζωή Ράπτη, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ψυχική Υγεία που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο δρ Κλούγκε ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στην Αθήνα και εξήρε την αποτελεσματική αξιολόγηση των υπηρεσιών και το σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία. Όπως δήλωσε, «εν μέσω της δίνης της πανδημίας βγάζουμε από το σκοτάδι και φέρνουμε στο προσκήνιο την Ψυχική Υγεία, η οποία μας αφορά όλους».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την αποτελεσματική αξιολόγηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, «οι οποίες, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, βρίσκονται στην “καρδιά” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, κάτι που θα χρησιμοποιήσω ως περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ ως παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «δυστυχώς, για πολλά χρόνια, η ψυχική ασθένεια ήταν μαζί και στίγμα και αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό».

«Είναι εμφανές σε όλους μας ότι η τεράστια πίεση που δέχεται όλος ο κόσμος όλους αυτούς μήνες θα έχει στο άμεσο μέλλον, αλλά και μεσοπρόθεσμα, επιπτώσεις στη Ψυχική Υγεία των συμπολιτών μας, ειδικά των παιδιών μας, των νέων ανθρώπων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε πως είναι υποχρέωση της οργανωμένης Πολιτείας και του υπουργείου Υγείας, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη και τα υπουργεία και με τη συνεργασία του ΠΟΥ, «να βρούμε λύσεις, βέλτιστες πρακτικές και τρόπο να ανακουφίσουμε και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ψυχική Υγεία με όλους τους δυνατούς τρόπους, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, κατέληξε.