του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μεταξύ της ανάγκης να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα στη ΔΕΘ, των υποχρεώσεων έναντι των δανειστών και της όλο και εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε χθες το απόγευμα εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο των συναντήσεών του εν όψει της 81ης ΔΕΘ.
Την ίδια ώρα το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες τόσο για τα 264 εκατομμύρια ευρώ από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και για μια σειρά από θέματα όπως η επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όσους την έχασαν και η εξασφάλιση ενημερότητας για όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην εφορία.
Τα τελευταία αποτελούν και πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο κ Τσίπρας στις πρόσφατες συναντήσεις του και φυσικά υπακούουν στην επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια Ταμεία την ώρα που πολίτες και επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους λόγω της μείωσης μισθών και συντάξεων και της αύξησης της φορολογίας. Το αν κάποια από τα παραπάνω προστεθούν στην πρωθυπουργική φαρέτρα της ΔΕΘ είναι θέμα και των θεσμών, με τους κοινοτικούς αξιωματούχους να έχουν ενημερωθεί για τα ελληνικά αιτήματα. Παράλληλα η Αθήνα χθες φρόντισε να διαβεβαιώσει την Κομισιόν ότι οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και σε κάθε περίπτωση εντός της χρονικής παράτασης των 15 ημερών που ζήτησε και έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.
Χθες έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή στις συναντήσεις της κ. Μέρκελ με Ευρωπαίους ηγέτες εν όψη της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Ο λόγος, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, είναι το βεβαρυμένο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αφού την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη στη ΔΕΘ. Ωστόσο υπήρξαν δημοσιεύματα που μιλούν για εκδήλωση δυσαρέσκειας της Αθήνας απέναντι στο Βερολίνο, κάτι που όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει.
Σε ό,τι αφορά την αυριανή συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εκδοθεί κοινή διακήρυξη – κείμενο συμπερασμάτων από τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν σε αυτήν στον πυρήνα του οποίου θα βρίσκονται η ανάπτυξη, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη και η καταπολέμηση της ανεργίας.
Τέλος χθες, με άρθρο του στο περιοδικό του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «το βήμα της ΔΕΘ μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών» τονίζοντας ότι «ως ελληνική κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή».