Skip to main content

Στ. Καλαφάτης: Παίζουν με το ΕΣΠΑ κεκλεισμένων των θυρών

Για «τεράστια κενά στο κυβερνητικό ‘αφήγημα’ για τους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020» που προορίζονται για στήριξη της επιχειρηματικότητας κάνει λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομίας.

Ο κ. Καλαφάτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «“παίζει με” το ΕΣΠΑ και μάλιστα …κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς αντίκρισμα για την πραγματική οικονομία». Όπως επισημαίνει «η αναγωγή των πάντων σε επικοινωνία χωρίς ουσία επεκτείνεται στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2014-2020, με προχειρότητα, αναξιοπιστία και μεθοδεύσεις, που μόνο καχυποψία και απαισιοδοξία προκαλούν, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία στερείται ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχει άμεση ανάγκη».

Η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. αφορά συγκεκριμένα σε τέσσερις δράσεις που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020: α) «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», β) «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», γ) «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», δ) «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η υποβολή των προτάσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα αξιολόγησης, ενώ για κάποιες δράσεις δεν έχει  ξεκινήσει καν η αξιολόγηση παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για γρήγορες διαδικασίες.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο βουλευτής, σε αποφάσεις συγκρότησης της Επιτροπής Αξιολόγησης προγραμμάτων φαίνεται πως μετέχουν ως μέλη στελέχη των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα ορισμού τους.

«Η κυβέρνηση αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ 2014-2020 για επικοινωνιακή πολιτική έχει ανακοινώσει την έναρξη του β’ κύκλου προγραμμάτων μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς να υπάρχουν δεδομένα από την αξιολόγηση του α’ κύκλου. Υπάρχουν μόνο τροποποιήσεις που στέρησαν από σημαντικό αριθμό ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων την ευκαιρία να υποβάλλουν προτάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς», παρατηρεί ο κ. Καλαφάτης, καλώντας την κυβέρνηση «να δώσει εξηγήσεις για επιλογές που επιεικώς, μόνο προβληματισμό προκαλούν μέχρι σήμερα».