Skip to main content

Tίτλοι τέλους στη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού;

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τέλος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι δίνει η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στον «Real Fm», μετά από ένα έντονα φορτισμένο κλίμα που επικράτησε στις σχέσεις των δύο κομμάτων από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Έχουμε κάνει υποχωρήσεις, υπομονή, δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές, αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν», είπε η κ. Γενηματά προσθέτοντας: «Η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Και πίστη στο εγχείρημα. Η ηγεσία του Ποταμιού δεν θέλει. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και την διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε».

Επί της ουσίας ο «διάλογος» μεταξύ των δύο κομμάτων συνεχιζόταν με επιστολές, διαρροές, εκατέρωθεν αιχμές και συνεντεύξεις, με βασικό χαρακτηριστικό, όπως ομολογούν στελέχη του χώρου, «την καχυποψία όλων έναντι όλων».

Το έναυσμα για τον νέο κύκλο εσωστρέφειας έδωσαν οι συνεντεύξεις του επικεφαλής του Ποταμιού το περασμένο Σαββατοκύριακο στις οποίες απάντησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ακολούθησε η δημοσιοποίηση των προτάσεων των δύο κομμάτων για την ενότητα στον πολύπαθο χώρο.

Επί της ουσίας στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «κατηγορούν» τον κ. Θεοδωράκη για υπαναχώρηση και ότι δεν επιδιώκει την αυτόνομη πορεία τόσο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. «κλείνοντας το μάτι» στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από τις κωλυσιεργίες, τη διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια νέα ισχυρή πρόταση, το Ποτάμι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου φορέα»

Από την πλευρά του το Ποτάμι επιμένει πως η δημιουργία ενός νέου πολιτικού Κινήματος είναι εφικτή, προτείνοντας μάλιστα 11 συγκεκριμένα βήματα.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, μιλώντας το πρωί στα «Παραπολιτικά» και σχολιάζοντας την επιστολή του Ποταμιού είπε: «Διέκρινα πολιτικές υπεκφυγές, παλινωδίες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα και βλέπω και σε αυτό το θέμα ότι δεν δέχεται, για παράδειγμα, την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, που και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης την είχε ζητήσει δημόσια πολλές φορές, λέγοντας τώρα ότι θέλει κυβέρνηση μόνο με τη Ν.Δ.. Αυτή η λογική των παλινωδιών δεν μπορεί να βγάλει πέρα την χώρα και τον χώρο».