Απαντήσεις στις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ δίνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή του ανακοίνωση με τον Αλέξη Χαρίτση.
Ο κ. Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία επιμένουν, με μεθοδευμένο τρόπο, στην ίδια κατηγορία, ότι δήθεν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέδειξε ολιγωρία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν 2,5 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτουν ότι «εμφανίζουν ως αποτέλεσμα της οκνηρίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την καθυστέρηση της έναρξης υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ».
Αποκρύπτουν όμως, καταγγέλλουν, ότι ήταν αυτοί που ψήφισαν, στην κυριολεξία την τελευταία μέρα λειτουργίας της προηγούμενης Βουλής, τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ. Ένα νόμο, εξηγούν, «κέλυφος», αρκετά προβληματικό, που απαιτούσε πλήθος εξειδικεύσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων.
«Εμείς μετά από εντατική δουλειά όλους αυτούς τους 7 μήνες, επιλύσαμε μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα και επιταχύναμε διαδικασίες εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονοδιαγραμμάτων» επισημαίνουν και συμπληρώνουν ότι αποτέλεσμα αυτής της κοπιώδους προσπάθειας, είναι σήμερα το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 να έχει ουσιαστικά εκκινήσει και οι πρώτες προκηρύξεις να έχουν δημοσιοποιηθεί.
Μήπως θυμούνται άραγε οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. με πόσα χρόνια καθυστέρηση εκκίνησαν αυτοί το ΕΣΠΑ 2007 – 2013; Μήπως θυμούνται τα ποσά που χάθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ (περίοδος 2000 – 2006) όταν οι ίδιοι ήταν κυβέρνηση, υπό ομαλές συνθήκες, και ενώ είχαν πάρει δύο παρατάσεις; Να τους θυμίσουμε εμείς λοιπόν ότι η προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010 ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Γ’ ΚΠΣ, παρ’ όλες τις δύο παρατάσεις, επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 1 δισ., λόγω ανολοκλήρωτων έργων.
Σήμερα, εν έτει 2015, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας προσπαθούν ακόμα να ολοκληρώσουν έργα της προγραμματικής περιόδου 2000 – 2006, υπερθεματίζουν χαρακτηριστικά.
Ποιος είναι όμως ο απολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2007 – 2013;
Προσπαθώντας να αυξήσουν τεχνητά τους δείκτες απορρόφησης αλλά και να συντηρήσουν τα πελατειακά τους δίκτυα υποσχόμενοι «τα πάντα στους πάντες», η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό υπερδεσμεύσεων κάποιων προγραμμάτων (δηλαδή σε προγράμματα προϋπολογισμού 100 ευρώ αυτοί ενέτασσαν έργα προϋπολογισμού 180 ευρώ) και χαμηλής απορροφητικότητας άλλων.
Υπονόμευσαν, έτσι, το μελλοντικό πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων με πολλά δισ. €, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για μια νέα γενιά από έργα κουφάρια. Παράλληλα, επειδή πολλά από τα έργα που ενέταξαν στο ΕΣΠΑ ήταν έργα ανώριμα, που καθυστερούσαν να ολοκληρωθούν, οι απορροφητικότητες ήταν χαμηλές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να σωρευτούν πλήθος έργων στον τελευταίο χρόνο υλοποίησης ή, ακόμα χειρότερα, να μεταφερθούν στην επόμενη περίοδο 2014-2020, υπονομεύοντας έτσι και τα νέα προγράμματα. Ψιλά γράμματα αυτά για τους θιασώτες της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους.
Η έσχατη, όμως, ένδειξη ανευθυνότητας για ζητήματα που αφορούν τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία αποτελεί το επιχείρημα αναφορικά με την δήθεν ελλειπή διαπραγμάτευση με τις υπηρεσίες της Κομισιόν για τις εξαιρέσεις και τις διευκολύνσεις που διεκδικεί η χώρα μας λόγω της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας.
Σε πλήρη αντίθεση με την ανέξοδη κινδυνολογία της ΝΔ, η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη:
Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύτηκε και πέτυχε να προωθηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικές προτάσεις για την Ελλάδα με στόχο τη διευκόλυνση της παρεχόμενης ρευστότητας από τα διαρθρωτικά ταμεία. Πριν από λίγες μέρες, στις 3/9, εγκρίθηκε στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) η αναθεώρηση του Κανονισμού 1303/2013, ώστε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις αυτές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι και να μην επιβαρυνθεί το εθνικό ΠΔΕ, ως αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η διαπραγμάτευση αυτή έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει. Το θράσος όμως του κυρίου Μεϊμαράκη και της ΝΔ δεν έχει όρια. Σε ανακοίνωσή τους παρουσιάζεται το θετικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΕΕ, που επικυρώθηκε από το ΕΚ, ως επιτυχία της κ. Σπυράκη! Αναφέρουν ότι η παρουσία της κ. Σπυράκη και η ολιγόλεπτη παρέμβασή της σε μία συνεδρίαση οδήγησε στη σημαντική αυτή απόφαση.
Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια κοπιώδης διαδικασία που απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από μια απλή τοποθέτηση, ειδικά όταν η στάση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ ήταν εξαρχής απολύτως αρνητική στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.
Όσο για το επίμαχο ζήτημα της παράτασης της καταβολής κοινοτικών δαπανών για τα προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013, επαναδιατυπώνουμε τη ρητή δέσμευσή μας ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο το εύλογο αυτό αίτημα για την παράταση, για τα προγράμματα της περιόδου 2007-2013. Ένα αίτημα το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε όταν υποβλήθηκε, επί των ημερών της, από αλλά 8 κράτη -μέλη. Όπως φαίνεται, η πάγια τακτική της ΝΔ ισχύει και στο ΕΣΠΑ: σιωπά όταν «διαπραγματεύεται» αυτή και κάνει υποδείξεις όταν διαπραγματεύονται οι άλλοι.
Η έλλειψη άλλωστε διαπραγματευτικής βούλησης που επέδειξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν οι κανονισμοί των διαρθρωτικών ταμείων καθώς και οι λοιπές πολιτικές συνοχής συζητούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την εποχή της προπαρασκευής τους, ήταν αυτή που υπονόμευσε την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Που εκφράστηκε τότε η άποψη της κυβέρνησης Σαμαρά – Μεϊμαράκη για το πώς θα έπρεπε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να αναπροσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας οικονομία σε βαθειά ύφεση; Πώς αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης άλλες χώρες σε κρίση που διεκδικούσαν ανάλογες εξαιρέσεις; Γιατί γέμισαν τα προγράμματα με «αυτοδεσμεύσεις» που καθυστερούν την εκτέλεση σημαντικών θεματικών αξόνων; Γιατί δεν ενισχύθηκαν περαιτέρω οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όταν η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%;