Skip to main content

Ζάεφ: Το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές

Την αισιοδοξία του ότι το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «θα είναι επιτυχές» και πως η συμφωνία των Πρεσπών «θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές» εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Απευθύνομαι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη δική μου ‘μακεδονική’ μητρική γλώσσα. Θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική δυνατότητα που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Είμαστε πολύ κοντά ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα για τους συμπολίτες μου. Γι’  αυτό και το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «ιστορικών διαστάσεων» δημοψήφισμα. «Είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία της χώρας μου» είπε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την «υποστήριξη» που έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

«Είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία προς μία ιστορική πρόκληση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «το επόμενο βήμα ώστε να γίνει η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσει τα εκκρεμή κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε.».

Υποστήριξε ακόμη πως η πλειονότητα των Σκοπιανών «νιώθουν Ευρωπαίοι» και «επιθυμούν διακαώς» την ένταξη στην Ε.Ε. «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου» ανέφερε, ενώ υπογράμμισε τη «μεγάλη συναίνεση» που υπάρχει στην χώρα του σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Τόνισε επιπλέον ότι «η ενίσχυση της Ε.Ε. θα πρέπει να συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων» και χαρακτήρισε «γεωστρατηγική επένδυση για την Ε.Ε.» την ενίσχυση των Βαλκανίων, ενώ παραπέμποντας στο μεταναστευτικό σημείωσε πως η ΠΓΔΜ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι «αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε «εξαιρετικό υπόδειγμα διμερούς συνεργασίας» τη συμφωνία τον Πρεσπών, η οποία – όπως είπε –είναι προς όφελος και των δύο κρατών. Σημείωσε πάντως ότι ήταν μία «συμβιβαστική συμφωνία» ώστε «να φύγουμε από ένα προβληματικό status quo, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον».

naftemporiki.gr