του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα, για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς:
- Πρώτον, ποια θα είναι η εταιρεία ή οι εταιρείες που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τη διαδικασία και ποιο θα είναι το τελικό ποσό για τη online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων;
- Δεύτερον, ποιες θα είναι οι ημερομηνίες εκλογής, καθώς ενώ θεωρείται ήδη πολύ δύσκολο να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν και η εκλογή να γίνει στις 5 και 12 Νοεμβρίου, στη Χαριλάου Τρικούπη δε δέχονται αλλαγή ημερομηνιών.
- Τρίτον, τι θα γίνει με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, ακόμα και αν βρεθεί εταιρεία ή εταιρείες να διασφαλίσουν την απολύτως διαφανή ψήφο;
- Τέταρτον, ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου; Τα τωρινά μέλη και φίλοι, νέα μέλη και νέοι φίλοι και με ποια διαδικασία θα αποκτάται το δικαίωμα ψήφου;
Τι λέει ο Ν. Αλιβιζάτος σε επιστολή του προς τους υποψηφίους
Ο κ. Αλιβιζάτος έστειλε την Τρίτη επιστολή στους υποψηφίους, με την οποία τους ενημερώνει ότι την Πέμπτη 28/9 αναμένει τις έγγραφες απαντήσεις από τις εταιρείες στις οποίες έχει απευθυνθεί για να αναλάβουν τη διαδικασία και την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων και εφόσον τις λάβει στα χέρια του, η επιτροπή να συνεδριάσει την Παρασκευή 29/9 ώστε να λάβει αποφάσεις. Σε αυτήν την επιστολή ενημερώνει τους υποψηφίους ότι δεν έχει απευθύνει ερώτημα για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εταιρείες που έχει απευθυνθεί, αλλά αυτό θα συμβεί εφόσον υπάρξει συμφωνία με κάποια ή κάποιες από αυτές.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Αλιβιζάτου για σύσκεψη όλων των υποψηφίων υπό την προεδρία του, ώστε να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, ναυαγεί, αν δεν έχει ήδη ναυαγήσει, μετά την κάθετα αρνητική στάση της κ. Γεννηματά.
Στ. Θεοδωράκης: Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία
«Κάποιοι μεθοδικά σαμποτάρουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Έχουν μάθει να εμπιστεύονται μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Εγώ όμως θα επιμείνω και καλώ τους άλλους υποψήφιους να είναι ξεκάθαροι. Όχι “ναι μεν, αλλά”. Η τεχνολογία το επιτρέπει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ιδιαίτερα απευθύνομαι στην κυρία Γεννηματά. Θα πρέπει να αποφασίσει: θα τολμήσει ή θα κάνει πίσω;».
Αυτή ήταν η τελευταία, εκ Βρυξελλών, παρέμβαση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη υπέρ της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και παράλληλα ένα ακόμα ερώτημα προς τη Φώφη Γεννηματά που εμφανίζεται δημοσίως αρνητική, με το επιχείρημα ότι δεν διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια της ψήφου.
Φ. Γεννηματά: Ας μην ασχολούμαστε τόσο πολύ με τη διαδικασία
Η κ. Γεννηματά, όπως έκανε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καμίνης, προέτρεψε να μην ασχολούμαστε τόσο πολύ με τη διαδικασία, θέλοντας σαφώς να υποβαθμίσει το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη αφήνει να διαρρεύσει ότι η εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μη υπαρκτό ζήτημα, αν και πλην της θετικής στάσης του κ. Θεοδωράκη και της αρνητικής της κ. Γεννηματά, ουδείς άλλος υποψήφιος έχει τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα στο ζήτημα. Το περίεργο είναι ότι αρνητική στάση στο θέμα φέρεται να διατηρεί και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επίσης μέλος της επιτροπής Δημήτρης Ρέππας, παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου – ο οποίος ναι μεν δεν είναι υποψήφιος αλλά διατηρεί σημαντική επιρροή στο χώρο – με τον οποίο συμπορεύεται πολιτικά, έχει δημόσια θέση υπέρ της όσο το δυνατόν πιο ανοικτής ψηφοφορίας, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται οι Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Ανδρουλάκης να είναι θετικοί στο να βρεθεί ένας τρόπος να ψηφίσουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτησή τους. Επίσης, τελευταία παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη για το θέμα ήταν να μη συζητιούνται δημοσίως τόσο πολύ τα διαδικαστικά, διότι αυτό είναι εις βάρος της πολιτικής συζήτησης, όπως είπε σήμερα στον Σκάι η κ. Γεννηματά.
Είναι ωστόσο το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας διαδικαστικό και όχι πολιτικό;
Στην αρχή της διαδικασίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά φέρεται να είχε συμφωνήσει με την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για την πραγματοποίηση της εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, σε συνάντηση που είχε γίνει με τον κ. Αλιβιζάτο.
Φέρεται μάλιστα να είχε αποδεχθεί τότε τα πολιτικά επιχειρήματα ότι όσο πιο πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι τόσο μεγαλύτερη δύναμη θα είχε ο νεοεκλεγείς αρχηγός έναντι στις δυσκολίες της επόμενης ημέρας και τόσο πιο ισχυρή θα είναι η πολιτική του νομιμοποίηση.
Φέρεται επίσης να είχε συμφωνήσει και στο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να ψηφίσουν όσοι επιθυμούν από τις δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια ή ζουν στο εξωτερικό, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών στην ελληνική επικράτεια, όπου δεν θα μπορεί να υπάρχει η κλασική κάλπη.
Το τι τελικά θα γίνει δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει σήμερα με βεβαιότητα. Είναι ενδεικτική η αντίδραση μέλους της επιτροπής Αλιβιζάτου που διακρίνεται για την τεχνική προσέγγιση των διαδικαστικών θεμάτων και για υψηλό βαθμό αντικειμενικότητας, ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα για το πού πάει το πράγμα, απάντησε, ευγενικά: «Ειλικρινά, δεν μπορώ να σας πω οτιδήποτε πριν από την Παρασκευή…».