Τη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι δεν ψηφίσουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή, επανέλαβε ο αρχηγός του κόμματος, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 83η Δ.Ε.Θ.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά, αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας» τόνισε.
Στην περίπτωση αυτή, είπε, θα καταθέσει τρεις προτάσεις στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Η μία για δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη για προσφυγή στις εκλογές.
Ο κ. Καμμένος τόνισε πως τα Σκόπια παραβιάζουν ξεκάθαρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι, όπως είπε, εθνότητα δεν έχει συμφωνηθεί ουδέποτε. «Οι Σκοπιανοί είναι προκλητικοί απέναντι στην Ελλάδα. Προκαλούν συνεχώς, πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσουν το δημοψήφισμα και δεν καταλαβαίνουν πως είτε το κερδίσουν, είτε δεν το κερδίσουν, την απόφαση εμείς θα την πάρουμε, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Όσο προκαλούν τον ελληνικό λαό, ο ελληνικός λαός θα τους πει ένα όχι» επισήμανε.
Όπως σημείωσε, στην κυβέρνηση είχε χαραχτεί μια πολιτική ώστε οι όποιες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ να πάνε μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά οι συνθήκες στη γειτονική χώρα και η πολιτική του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έφεραν τις εξελίξεις πιο γρήγορα.
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το καλοκαίρι του 2019, και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε να μη χαίρεται ότι θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. «Θα κάνουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να φτάσουμε ως το τέλος μαζί – γιατί ο ελληνικός λαός μάς έδωσε αυτή την εντολή, να προχωρήσουμε μαζί εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ έντιμη συνεργασία, που ο ιστορικός του μέλλοντος θα την εξετάσει, γιατί πράγματι δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή στην περίοδο που κυβερνήσαμε μαζί, που ακόμα κι όταν υπήρξαν σκληρές διαφωνίες, δεν υπήρξε σύγκρουση, ούτε εκβιασμός του ενός προς τον άλλον, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που στηρίχτηκε πάνω στην κοινή αρχή να καλύψουν ο ένας τις κομπίνες του άλλου. Εμείς δεν είχαμε καμιά κομπίνα να καλύψουμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ