Skip to main content

Όλα του γάμου δύσκολα… στην πρώτη φορά Κεντροαριστερά

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Τον παρασκηνιακό πόλεμο που υπέβοσκε εδώ και καιρό ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στο εγχείρημα για τη συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού φορέα έφερε στην επιφάνεια η πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για ενδεχόμενη μηνιαία αναβολή της συμπεφωνημένης ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών και κοινή σύσκεψη των υποψηφίων. Ξεκάθαρο «όχι» της Φώφης Γεννηματά και αυστηροί τόνοι κατά Αλιβιζάτου. «Ναι» στην αναβολή από Καμίνη, Θεοδωράκη, Μανιάτη. «Πρέπει να στηρίξουμε τον Αλιβιζάτο» ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την τήρηση της δεοντολογίας στις εκλογές στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, πρότεινε με επιστολή του προς όλους τους υποψηφίους να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των 10 διεκδικητών της αρχηγίας αυτή την εβδομάδα και ταυτόχρονα έθεσε και ζήτημα πιθανής μετάθεσης κατά έναν μήνα των εκλογών που έχουν οριστεί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου (α’ και β’ γύρος). Αφορμή για την πρωτοβουλία του κ. Αλιβιζάτου να προτείνει συνάντηση των υποψηφίων, αλλά και ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών αποτελεί, σύμφωνα με την επιστολή του, η άρνηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν το έργο της διεξαγωγής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη αρχηγού.

Ο καθηγητής προτείνει μάλιστα να απευθυνθεί η εταιρεία σε εταιρείες πληροφορικής όπως η Intrasoft, η Unisystem, η Singular και η OTS, αλλά σημειώνει ότι σύμφωνα με τις «βολιδοσκοπήσεις» που έχει κάνει ο ίδιος οι εταιρείες αυτές θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 ημέρες για την αξιόπιστη  λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. «Τίθεται επομένως ζήτημα μετάθεσης ενός μηνός περίπου των ημερομηνιών που έχουν καθοριστεί» προσθέτει χαρακτηριστικά. Τόσο οι προτάσεις του κ. Αλιβιζάτου όσο και η διαρροή τους στον Τύπο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά με απαντητική επιστολή της εξέφρασε καταρχήν τη δυσφορία της προς τον κ. Αλιβιζάτο για τη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε γύρω από τα διαδικαστικά. «Η δημόσια συζήτηση γύρω από τα διαδικαστικά δεν βοηθάει στην ευόδωση του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς» τόνισε αυστηρά. Απέρριψε, όμως, και επί της ουσίας τις προτάσεις του, χαρακτηρίζοντάς τες μη τεκμηριωμένες. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε παράταση της εσωστρέφειας και του έδωσε διορία μέχρι την Τρίτη να προτείνει λύση για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης τον επέπληξε γιατί επανέφερε το ζήτημα της ψηφοφορίας από απόσταση που χαρακτηρίστηκε μη υλοποιήσιμο και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τέλος του ξεκαθάρισε ότι η σύσκεψη των υποψηφίων δεν αποτελεί όργανο για να πάρει αποφάσεις. 

Στον αντίποδα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης συμφώνησαν με τις προτάσεις Αλιβιζάτου για σύσκεψη των υποψηφίων και ενδεχόμενη μετάθεση των εκλογών. Αντίστοιχα, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης στήριξε τον Νίκο Αλιβιζάτο και υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Υπέρ της σύσκεψης των υποψηφίων τάχθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και ο πρώην υπουργός και σημερινός βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Πάντως, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος με ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.