Skip to main content

Θ. Θεοχαρόπουλος: Εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος, όχι συντονιστή κομμάτων

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θάνασης Θεοχαρόπουλος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ενώ αναφορικά με την εκλογή ηγεσίας στην Κεντροαριστερά τόνισε ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι η εκλογή επικεφαλής-συντονιστή κομμάτων και κινήσεων.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να στήνουν μία καρικατούρα ενός δήθεν δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ απαιτείται εθνική συνεννόηση σε ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας ειδικότερα τη κυβέρνηση ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα τεχνητό success story που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Πρωθυπουργού, ο κ. Θεοχαρόπουλος συνέχισε: «Το μόνο που κάνει είναι να βαπτίζει κοινωνική δικαιοσύνη την επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Προσοχή εδώ. Ας τον ενημερώσει κάποιος από τους συμβούλους και τους συντρόφους του πως αν θέλει να το παίξει σοσιαλδημοκράτης, η επιδότηση και η αναπαραγωγή της φτώχειας δεν συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των σοσιαλδημοκρατικών έργων. Οι σοσιαλδημοκράτες δεν ανεβάζουν τέτοια έργα. Η ανεργία δεν καταπολεμείται με διατάγματα και με παλαιοκομματικές μεθόδους αλλά με κυβερνήσεις που εγγυώνται την πολιτική ομαλότητα, που έχουν σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για την εκθείαση, όπως είπε, της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Επιπλέον κατέκρινε την κυβέρνηση για την αποφυγή ανάληψης ευθυνών για το ναυάγιο στον Σαρωνικό και τη ρύπανση των ακτών, λέγοντας ότι γιγαντώνονται, ιδιαίτερα μετά το φιάσκο του νέου δεξαμενόπλοιου που είχε αναλάβει την απάντληση του πετρελαίου, αλλά έκανε τελικά λαθρεμπορία καυσίμων. «Ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να παραιτηθεί από την πρώτη στιγμή«, ανέφερε.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος επιτέθηκε και στον Κ. Μητσοτάκη αναφέροντας ότι κάνει απλές διαπιστώσεις για την οδυνηρή κατάσταση της χώρας, ξεχνώντας τις ευθύνες των πολιτικών του κόμματός του, ιδίως της περιόδου 2007- 2009. «Τονίζει», όπως είπε, «ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες. Εννοεί τις ιδεοληψίες των άλλων, όχι όμως και του κόμματός του που κινείται σε ακραίες συντηρητικές απόψεις που εκφράζουν ηγετικοί παράγοντες στον χώρο του. Και αυτός θεώρησε υποχρέωσή του, όπως έκανε και ο Τσίπρας με τον Καμμένο, να υπερασπιστεί τον Άδωνι Γεωργιάδη. Να τους χαίρονται και οι δύο».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «προχώρησε όμως και σε μία δήλωση με βαθιά ταξικό πρόσημο. Είπε ότι “δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα”. Φαίνεται ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού βρίσκονται εκτός των ανησυχιών της ΝΔ. Βρίσκονται όμως οι ανισότητες στο βεληνεκές των ανησυχιών του κ. Μητσοτάκη. Αλλά μόνο ως φυσικό φαινόμενο! Οι ανισότητες ως φυσική συνέπεια αποτελεί μόνιμο μοτίβο κάθε συντηρητικής φιλοσοφίας. Αποκάλυψε έτσι ο κ. Μητσοτάκης τον συντηρητισμό του κόμματός του».

«Ο αγώνας όμως για ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή δεν είναι μάταιος. Αυτή ακριβώς είναι η θεμελιώδης διαφορά της προοδευτικής από τη συντηρητική παράταξη. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η συνεχής προσπάθεια άρσης των ανισοτήτων είναι στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής, της ανανεωτικής αριστεράς, της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ζητούμενο πρέπει να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος» στην Κεντροαριστερά

Σε ό,τι αφορά την Κεντροαριστέρα, επισήμανε ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η εκλογή προέδρου ενιαίου κόμματος και όχι η εκλογή επικεφαλής-συντονιστή κομμάτων και κινήσεων.

«Η νέα ηγεσία οφείλει να προωθήσει άμεσα τη συγκρότηση ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις. Να προωθήσει την ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών. Να προωθήσει εμπράκτως την ενότητα. Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων στον νέο φορέα με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Να προωθήσει την άμεση ενοποίηση, εντός του 2017, των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού σε μία ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του νέου φορέα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής ο νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Σε όλη την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εκλέγουμε μόνο επικεφαλής αλλά χτίζουμε την ενιαία προοδευτική παράταξη», τόνισε.

Επανέλαβε τη θέση της ΔΗΜΑΡ να ξεπερασθούν άμεσα τα οποιαδήποτε τεχνικά εμπόδια που έχουν ανακύψει σχετικά με την ψηφοφορία και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας.

«Οι πολίτες σήμερα δεν κατανοούν τις ατέρμονες διαδικαστικές συζητήσεις και απαιτούν λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα της χώρας που η Κεντροαριστερά μπορεί να προσφέρει. Για αυτό, με βάση και τις νέες εξελίξεις, πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία, με αυτονόητη προϋπόθεση τη διασφάλιση του αδιάβλητου της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των καλπών» υποστήριξε.