Κοιτάζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την πρώτη διεθνή έκθεση που γίνεται μετά από οκτώ χρόνια που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, όπως είπε.
Πράξαμε το σωστό με την η επιλογή μας το 2015 να έλθουμε σε συμφωνία με τους δανειστές, είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτη φορά μετά τρία χρόνια μπορώ να πω ότι το 2015 πήραμε δύσκολες αποφάσεις και δικαιωθήκαμε».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την παρουσία της αμερικανικής αποστολής ως τιμώμενη χώρα χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Το χρέος μας έχει καταστεί πλέον βιώσιμο και οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με αίσθημα ασφάλειας. Για 2,5 χρόνια οι όποιες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία δεν θα μας επηρεάσουν λόγω του «μαξιλαριού» που έχουμε διασφαλίσει, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αγορές.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» και πως το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη.
Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:
α)Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις:
–Η δημόσια διοίκηση και η προσπάθεια αναβάθμισής της.
–Η λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους
–Η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.
–Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.
–Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.
–Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
«Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση.
–Πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
–Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε στοχευμένες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια αντιστροφής του brain drain και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
-Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους τόνισε, Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.
Επίσης ο κ. Τσίπρας προέβη σε εξαγγελίες μέτρων τα οποία χαρακτήρισε «αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων».
naftemporiki.gr