Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Παρά τους όποιους προβληματισμούς, αναγκαίο το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς

Για αδυναμίες και ελλείψεις στο εγχείρημα για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς κάνει λόγο σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρά τα όποια προβλήματα ή προβληματισμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως «το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι και αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο».

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος δείχνει ότι «μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην έξοδο από την κρίση, αλλά να συμβάλει και στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας βιώσιμης για την επόμενη μέρα».

«Ωστόσο, θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια, που θα εξέθετε σε μείζονες κινδύνους το όλο εγχείρημα, να έκλεινε κανείς τα μάτια του στις προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει επίσης ότι «η εξάντληση του εγχειρήματος, επί πολλούς μήνες, σε ζητήματα διαδικαστικά και οργανωτικά, σπρώχνουν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις. Ο συνακόλουθος παραμερισμός ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ξεκάθαρης και απολύτως αποδεκτής από όλους τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, θέσης, περί της στάσης που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου πριν ή μετά από εκλογές».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη δήλωση του κ. Παπανδρέου:

“Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σε συνέχεια των αποφάσεων των οργάνων του, επιμένει στη διατυπωμένη θέση του: επιστροφή στην πολιτική, για την επιστροφή του πολίτη στην πολιτική.

Για το λόγο αυτό, ξεκινάμε από σήμερα, τη δημόσια διατύπωση μιας σειράς θέσεων και ερωτημάτων, που στόχο έχουν, αφενός μεν να συμβάλουν στη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου, αφετέρου δε να βοηθήσουν στη διατύπωση των απόψεων και των θέσεων όλων των υποψηφίων για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Με την ευκαιρία εκκίνησης αυτής της προσπάθειας, ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζει:

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αυτήν την ώρα, αν κάτι έχει σημασία, είναι η κατανόηση της πραγματικότητας, μιας σύνθετης πραγματικότητας, που οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν. 

Τρεις είναι οι καθοριστικές για το εγχείρημα της συνεργασίας τους, παράμετροι:

Πρώτον, συνείδηση της αποστολής τους έναντι των Ελλήνων, που θα πρέπει να συνοδεύεται και από την πρόταση τους προς τον Ελληνικό λαό για τις μεγάλες ανατροπές που χρειάζεται ο τόπος.

Δεύτερον, πραγματική διάθεση υπέρβασης της κρίσης που βιώνει ο προοδευτικός χώρος και μάλιστα, με όρους πολιτικής σύνθεσης,

Τρίτον, σεβασμός της προσφοράς των προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, με τα όποια προβλήματα ή προβληματισμούς μπορεί να υπάρχουν, το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι και αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο.

Η μέχρι τώρα πορεία του, δείχνει ότι, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην έξοδο από την κρίση. Αλλά να συμβάλλει και στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας βιώσιμης για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια, που θα εξέθετε σε μείζονες κινδύνους το όλο εγχείρημα, να έκλεινε κανείς τα μάτια του στις προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν. Αδυναμίες που μας προβληματίζουν και εκ των πραγμάτων θέτουν προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος σε ό,τι αφορά:

Το στρατηγικό διακύβευμα: Δεν μπορεί και δεν πρέπει όλα να εξαντλούνται στη θέση, ότι το τέλος του βίου αυτής της εθνικολαϊκιστικής κυβερνητικής συμμαχίας, θα επιφέρει αυτονοήτως και ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

και

Την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης: Αξιόπιστη, οραματική αλλά και ρεαλιστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διατυπώνεται με παρρησία το πρόβλημα – και τα αίτιά του, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και το ελληνικό πρόβλημα, η κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, είναι το κρισιμότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός λαός τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί ιστορική ευκαιρία, υποχρέωση και αφετηρία για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την εφαρμογή των απαραίτητων μεγάλων αλλαγών. Αποτελεί πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την εντολή να την επιλύσουν.

Γι’ αυτό,

Είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα να γνωρίζουν οι Έλληνες, αν όλοι συμφωνούμε ότι,
Η κρίση οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό και όχι το αντίθετο, και ότι,
Το ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι παρά ένας ιδιότυπος πελατειακός και παρεοκρατικός καπιταλισμός.

Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά οι γκρίζες διαδρομές και αθέμιτες συναλλαγές μεταξύ μιας συντηρητικής πολιτικής τάξης και συμφερόντων και κατεστημένων. Δημοκρατικοί θεσμοί είναι σε ομηρία, αδιαφανείς πελατειακές πρακτικές έχουν εμπεδωθεί, δικαιώματα του πολίτη έχουν υποβαθμιστεί, και ο πλούτος του τόπου έχει κατασπαταληθεί.

Διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα επιβάλλεται να αποφασίζονται με τρόπο που να συνάδει με τις δημοκρατικές μας παραδόσεις. 

Η εξάντληση του εγχειρήματος, επί πολλούς μήνες, σε ζητήματα διαδικαστικά και οργανωτικά, σπρώχνουν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις.

Ο συνακόλουθος παραμερισμός ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ξεκάθαρης και απολύτως αποδεκτής από όλους τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, θέσης, περί της στάσης που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου πριν ή μετά από εκλογές.

Ο σεβασμός και η περιφρούρηση της μέχρι σήμερα πορείας του εγχειρήματος και των προσπαθειών που έχουν καταβάλει οι συμμετέχοντες, αποτελούν μια ασπίδα προστασίας των προοδευτικών δυνάμεων έναντι όσων επιδιώκουν την απαξίωσή τους. Και προσθέτως, περιφρουρούν το ίδιο το εγχείρημα και την συνολική πορεία του, εφόσον όλοι ανεξαιρέτως το περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους, ανεξαρτήτως της μετεξέλιξής του στο μέλλον. Δεν είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα ότι, οι υπό εξέλιξη διαδικασίες αποτελούν αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, οι οποίες και πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού εκ μέρους όλων. Αυτό επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός που εδράζεται στις αρχές τις αξίες μας και το πολιτικό ήθος της προοδευτικής παράταξης.

Είναι κρίσιμο ζήτημα η μαζική συμμετοχή των πολιτών – ύψιστης σημασίας για τη Δημοκρατία, τους πολίτες, και τη χώρα. Απαραίτητη για το εγχείρημά μας είναι η διασφάλιση συμμετοχής της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών με κάθε αξιόπιστο μέσο.

Τέλος,

Η συμμετοχή σε μια πολιτική διαδικασία, είναι αυτονοήτως πολιτική πράξη, που συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και ευθύνες. Θέλουμε η ψήφος να μην είναι ευκαιρία εκδρομής, αλλά αφετηρία συνάντησης με νέους και παλιούς φίλους που από κοινού διαμορφώνουμε μια δημιουργική και συμμετοχική πορεία.»

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δίνει στη δημοσιότητα τα 12 πρώτα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία ενός γόνιμου και δημιουργικού διάλογου για το μέλλον της χώρας και του προοδευτικού χώρου.

 12 ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

#1 Η Προοδευτική Παράταξη, που σήμερα εκφράζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι πολιτικός φορέας που εμπνέεται από τις αρχές του Ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού, από τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας.
Είναι μια πολιτική και κοινωνική συμμαχία προοδευτικών πολιτών, που ιστορικά βρίσκεται απέναντι στη συντήρηση και ως τέτοια, βρέθηκε πάντα απέναντι στη δεξιά. Ανήκε και ανήκει ιστορικά στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

#2 Η Προοδευτική Παράταξη στον τόπο, έχει ιστορική, πολιτική και κοινωνική διαδρομή, την οποία οφείλει να υπερασπιστεί.
Μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, συγκρούσεις και θυσίες, συνέβαλε καθοριστικά στην ουσιαστικά αλλαγή της πορείας της χώρας, δημιουργώντας μαζί με τους πολίτες μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία και μια Ελλάδα που πέτυχε να ενταχθεί στον κύκλο των πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.
Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να είναι υπερήφανη για αυτό της το έργο και να υπερασπιστεί με παρρησία την προσφορά της στη Δημοκρατία, την Ισονομία, την Αξιοκρατία.

#3 Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει η ίδια να αναγνωρίσει, αλλά και να διδαχθεί από τις υπαναχωρήσεις της στις πελατειακές λογικές ενός παρασιτικού συστήματος εξουσίας, μικρών και μεγάλων συμφερόντων και κατεστημένων, με επιπτώσεις στη λειτουργία της Δημοκρατίας, την Ισονομία και την Αξιοκρατία. Υπαναχωρήσεις, που εντέλει πλήρωσε ακριβά και η ίδια.

#4 Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να αναγνωρίσει την απουσία της από τις εξελίξεις, όπως και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όταν η Ευρώπη επέτρεψε την επικράτηση της λογικής των ανεξέλεγκτων αγορών, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, τη σιωπή και την απουσία της, όταν οι κυβερνήσεις της έδιναν μάχες σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση.

#5 Η Προοδευτική Παράταξη διασφάλισε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, καταστροφή για την οποία ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ αρνείται να αναγνωρίσει ζητώντας συγνώμη από τον Ελληνικό λαό.

#6 Η Προοδευτική Παράταξη, στις καλύτερες στιγμές της, τοποθετήθηκε με παρρησία και ειλικρίνεια για το πρόβλημα της χώρας και συγκρούστηκε με όσους αποτελούσαν μέρος του. Η Προοδευτική Παράταξη ήταν και παραμένει μέρος της λύσης του ελληνικού προβλήματος.

#7 Η Προοδευτική Παράταξη ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στη βάση της, στους ανθρώπους της: ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τους πολλούς, για τους πολλούς, σεβόμενοι παράλληλα τα δικαιώματα κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Αντιμάχεται τα προνόμια για τους λίγους.

#8 Η Προοδευτική Παράταξη, στη μετεξέλιξη της μέσα από το σχήμα της ΔΗΣΥ, δεν μπορεί να απαρνηθεί την ιστορία της, το έργο της, την προσφορά της, ούτε και να αρνηθεί την ουσιαστική και δημιουργική για το μέλλον της αξιολόγηση της πορείας της. Αντιθέτως, μέσα από τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής της ΔΗΣΥ, οφείλει να αναδείξει τη σημασία και την αξία αυτής της κληρονομιάς, μετασχηματίζοντας την για το μέλλον. Το νέο, δεν υπάρχει χωρίς την ιστορική του αναφορά. Δεν υπάρχει προοδευτική αλλαγή για το μέλλον σε μια κοινωνία χωρίς μνήμη, γιατί σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν μια κοινωνία ευεπίφορη σε σωτήρες και μεσσίες αντί να αυτοπροσδιορίζεται και να παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της.
Οι επόμενες σελίδες της ιστορίας μας πρέπει και μπορεί να γραφτούν από όλους μαζί, συμμετοχικά αλλά και με συνείδηση της μέχρι σήμερα πορείας μας.

#9 Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να αγωνιστεί σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο μιας πολιτικής συναλλαγής της δήθεν αριστεράς με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ – σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο -, για την αυτονομία της πολιτικής, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, με σεβασμό προς τον πολίτη και τις συμμετοχικές δημοκρατικές διαδικασίες.

#10 Η Προοδευτική Παράταξη οφείλει να αγωνιστεί με μοναδικό σκοπό, την εκ βάθρων αλλαγή της χώρας – χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, μέχρι να ξεριζωθεί και η τελευταία απόληξη του παρασιτισμού και του πελατειασμού, που ευθύνονται για την ομηρία των Ελλήνων και της χώρας, για τα δεσμά που βιώνουν οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και όσοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Μιας κρίσης, που φέρει τη σφραγίδα της δεξιάς συντήρησης.
Μιας κρίσης, που η συνέχιση και η εμβάθυνσή της φέρει τη σφραγίδα της αριστερής συντήρησης.

#11 Η Προοδευτική Παράταξη έχει χρέος να επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο την πολιτική, αλλά και τα πραγματικά διακυβεύματα για τους Έλληνες και τη χώρα.
Τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, γιατί πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται δεν λύνεται.
Τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και η χώρα, αλλά και η Ευρώπη, ο κόσμος ολόκληρος.
Ζητήματα που έχουν γίνει καθημερινά για όλους και η παραπολιτική τα κάνει μακρινά. Χρηματοπιστωτική κρίση, ανισότητες, εργασιακά δικαιώματα, ανεργία,  συμπίεση μισθών, κλιματική αλλαγή, προσφυγικό, λιμοί.
Αλλά και τεχνολογική επανάσταση, ρομποτική, βιοηθική, δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.
Και βεβαίως, ανάπτυξη και επενδύσεις. Για μια βιώσιμη Ελλάδα.
Όλα απαιτούν συνέργειες, εντός και εκτός συνόρων και όλα, επιζητούν συνεννόηση και μια γενναία θεσμική αλλαγή.

#12 Η Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να γίνει βαστάζος κανενός. Πολύ περισσότερο της συντήρησης. Δεξιάς ή δήθεν αριστερής. Οφείλει να αποκρυσταλλώσει το πρόγραμμα της σε συγκεκριμένα σημεία, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αδιαπραγμάτευτη βάση μελλοντικών συνομιλιών με κυβερνητικούς εταίρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα βρεθεί εκβιαζόμενη απέναντι σε συντριπτικά, για την ίδια, διλήμματα.

Για το ΚΙΝΗΜΑ, αυτά αποτελούν αυτονόητες αλήθειες, για κάθε έναν που συμμετέχει στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ και στην πορεία της προς την επόμενη ημέρα. Και με βάση αυτές, αξιολογούνται όλοι. Κόμματα, κινήσεις, υποψήφιοι επικεφαλής της ΔΗΣΥ.

Σε συνέχεια αυτών, τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν και άλλα ζητήματα – ερωτήματα που θα θέσει το ΚΙΝΗΜΑ, τόσο στην κοινωνία, όσο και στα στελέχη και υποψήφιους αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, στην κατεύθυνση ανάκτησης και δημιουργίας μίας κοινής αφήγησης για το πού είμαστε, γιατί, αλλά κυρίως το πού θέλουμε να πάμε ως προοδευτικοί τη χώρα.”