Skip to main content

Η ευρωπαϊκή «απάντηση» στο ζήτημα των Βαρωσίων

Από την έντυπη έκδοση

Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα βρεθεί το ζήτημα των Βαρωσίων, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον γ.γ. του ΟΗΕ αλλά και λίγες ημέρες πριν από τη «φιέστα» που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστουδουλίδης, θα παράσχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), εν όψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου, παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο πλαίσιο του εθνικιστικού «σόου» που ετοιμάζει ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις του τόσο αναφορικά με τα Βαρώσια όσο και σχετικά με το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης τουρκικών εξοπλισμένων και μη αεροσκαφών drones στην παράνομη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Σημειωτέον ότι πριν από το Συμβούλιο θα λάβει χώρα άτυπο πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει στο περιθώριο της συνόδου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στα μέλη του Συμβουλίου με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Αιγύπτου.

Διασαφηνίσεις

Χθες πάντως ο πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διασαφηνίσει τις θέσεις του για τα Βαρώσια. «Θα ήθελα ο γ.γ. των Η.Ε. να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Αναστασιάδης μετά τις αναφορές του κ. Γκουτέρες σε «ίσα έμφυτα δικαιώματα» των δύο πλευρών. Ερωτηθείς δε σχετικά με τον χρονισμό αυτών των αναφορών από τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε: «Βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντάς το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».

Στην αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι βέβαια παρών και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε χθεσινό μήνυμά του για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. έκανε λόγο για «ισχυροποίηση της χώρας στη διεθνή σκηνή». «Ισχυροποιούμε τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Προασπίζουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα» ανέφερε και υπογράμμισε: «Απαντήσαμε στις προκλήσεις, κινητοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα, υπογράψαμε συμφωνίες που μεγάλωσαν την Ελλάδα, οικοδομήσαμε νέες συμμαχίες» ανέφερε και κατέληξε: «Με αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα προασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας».

Πολιτική προκλήσεων

Η Άγκυρα εμμένει πάντως στην πολιτική των προκλήσεων, όπως επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Παρά τη θετική και εποικοδομητική στάση που τηρεί η Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκατόρικη, ανένδοτη στάση της που αυξάνει την ένταση και δεν τηρεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει», ισχυρίστηκε ο κ. Ακάρ και καταλόγισε στην Αθήνα ότι κάνει «αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». Προχώρησε μάλιστα και σε απειλές με αφορμή τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει μανία με τους εξοπλισμούς. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταια, δεν έχει σχέση με τη μαθηματική λογική. Είναι όνειρο και τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», δήλωσε