Την ανάγκη αξιοποίησης του θετικού momentum, ώστε να «χτίσουμε» σε στέρεες βάσεις την επόμενη ημέρα, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, εξαίροντας τη σημασία του νέου παραγωγικού μοντέλου στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, που δυστυχώς έμεναν εγκλωβισμένες σε ένα άναρχο, κοντόφθαλμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο διαχρονικά εξυπηρέτησε τους σκοπούς μονάχα μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΜΠΕ, εν όψει της 83ης ΔΕΘ.
Κατά τον ίδιο, «ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας, να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum και να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα».
Και συνεχίζει: «Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε δυνάμεις, να οργανώσουμε την παραγωγή, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και φυσικά, δίνοντας τις ευκαιρίες σε αυτούς που αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο αυτής της χώρας, τους νέους και τις νέες»
Πρόκειται, όπως εξηγεί στη συνέχεια, για μια γενιά ανθρώπων που «οι γνώσεις, οι ικανότητες, και η εργατικότητα είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε».
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Τσίπρα
Η 83η ΔΕΘ είναι η ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί, αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς για τον κόσμο του επιχειρείν στη χώρα. Η 83η ΔΕΘ, όμως, είναι κάτι περισσότερο.
Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας. Ακριβώς διότι, τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα. 8 χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν πέρυσι ήταν μόνο η αρχή, καθώς το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει το 2%. Τα βασικά μεγέθη της οικονομίας – οι εξαγωγές, η μεταποίηση, η βιομηχανία – εμφανίζουν σημαντική βελτίωση, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το περσινό ρεκόρ δεκαετίας. Ενώ, το σημαντικότερο όλων, είναι ότι η ανεργία, η οποία βρέθηκε στο 27% πριν 3,5 χρόνια, σήμερα βρίσκεται κάτω του 20%, με σταθερή τάση αποκλιμάκωσης.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα.
Κεντρικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, που δυστυχώς έμεναν εγκλωβισμένες σε ένα άναρχο, κοντόφθαλμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο διαχρονικά εξυπηρέτησε τους σκοπούς μονάχα μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ.
Σήμερα, όμως, έχει έρθει η ώρα να απελευθερώσουμε δυνάμεις. Να οργανώσουμε την παραγωγή, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και φυσικά δίνοντας τις ευκαιρίες σε αυτούς που αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο αυτής της χώρας, να γίνουν οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής.
Μιλώ για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Μια γενιά ανθρώπων που οι γνώσεις, οι ικανότητες, και η εργατικότητα τους είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε. Ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο στοχεύει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία. Ενθαρρύνοντας την καινοτομία, την εφευρετικότητα, τις νέες ιδέες.
Η 83η ΔΕΘ, ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων, έρχεται λοιπόν να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι στρατηγικής σημασίας η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών: Τις ΗΠΑ, την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, που με την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
naftemporiki.gr