Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεν αξίζουμε τη μιζέρια και τη διαρκή φτωχοποίηση

Οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε στη μιζέρια και στη διαρκή φτωχοποίηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινοαμερικανικής δημοκρατίας», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φύγει, καθώς «δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν». Εξήγγειλε παράλληλα δέσμη σαρωτικών φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της φορολογίας, της παιδείας, των εργασιακών, καθώς και στον δημόσιο τομέα.

«Δεν έχω στον νου μου μόνο αριθμούς και δείκτες, όσο έχω τους ανθρώπους», είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διανθίζοντας την ομιλία του με στοιχεία από συζητήσεις που είχε με νεολαίους, εργαζόμενους, αγρότες και επιχειρηματίες ανά την χώρα, κατά τις περιοδείες του το προηγούμενο διάστημα και καλώντας να γίνει η Ελλάδα «ένας κόσμος που ανατέλλει και όχι μια χώρα που δύει».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας», πρόσθεσε.

«Η διαφύλαξη της ασφάλειας είναι προϋπόθεση ελευθερίας», ανέφερε σχετικά με τα ζητήματα του ποινικού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του «άβατου των Εξαρχείων», όπως το χαρακτήρισε.

«Πιστεύουμε – και δεν το κρύβουμε – στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης μας»

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ., όταν αναλάβει την εξουσία, θα είναι εκείνο για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης, δεσμεύθηκε από του βήματος ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεσµεύοµαι για δραστική απλοποίηση φορολογικής νοµοθεσίας µε εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόµος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον µία 5ετία», είπε σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, ενώ το τρίτο θα αφορά την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεσμεύθηκε ακόμη για αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια.

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασµένων ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά των εμβληματικών επενδύσεων στο Ελληνικό και στις Σκουριές», πρόσθεσε.

Ειδικά για το ζήτημα των Σκουριών, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θέλουµε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα µας, πάντα µε σεβασµό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο».

«Όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού»

«Έχουµε σχεδιάσει τις απαραίτητες παρεµβάσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειµένου να παρέχεται ουσιαστική “δεύτερη ευκαιρία”. Όταν μιλώ για δεύτερη ευκαιρία, δεν εννοώ τους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και ζητούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όχι στην επιχειρηµατικότητα που λειτουργεί βασιζόµενη σε προνοµιακές σχέσεις µε τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στην µαύρη εργασία. Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το είδος της επιχειρηματικότητας την οποία οραματίζεται για τη χώρα.

«Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου καταργούνται»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου για την Παιδεία, καθώς και την επανίδρυση της φοιτητικής παράταξης της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, η οποία, όπως είπε, «δεν θα κολλήσει ξανά ούτε μία αφίσα και δεν θα συμμετέχει σε φοιτητικές εκλογές που θα αφορούν λίγους».

«Τα πανεπιστήµια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Μέρος της χρηµατοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. λέει ένα τολμηρό «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Βάζουμε τέρμα σε εργατοπατέρες και κομματική χειραγώγηση συνδικάτων»

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακήρυξε ότι στην σύγχρονη Ελλάδα κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο η εξασφάλιση εργασίας.

«Θα είμαστε αμείλικτοι έναντι των εργοδοτών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας, από την άλλη πλευρά, ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερτερούν των κλαδικών.

«Αν οι εργαζόµενοι και η εργοδοσία µιας επιχείρησης συµφωνήσουν, κανένας συνδικαλιστής δεν θα χρειάζεται να ευλογήσει τη συµφωνία. Βάζουμε τέρμα τόσο στους εργατοπατέρες, όσο και στην κομματική χειραγώγηση των συνδικάτων», είπε.

Την ομιλία παρακολoύθησαν από την πρώτη σειρά, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

naftemporiki.gr