Skip to main content

Αλ. Τσίπρας προς πυρόπληκτους: Θα έρχομαι κάθε μήνα στο Μάτι

«Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι την οργή σας και το θυμό να τα κάνετε ενεργητική πράξη, να βγείτε μπροστά και να διεκδικήσετε τα δίκια σας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη δίωρη συνάντηση που είχε με επιτροπές κατοίκων στο Μάτι.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι οι υπουργοί «δεν θα φύγουν από εδώ μέχρις ότου κατοχυρώσουν ότι τα πράγματα ρολάρουν». Όπως είπε, «το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού».

Όπως είπε, το να κερδηθεί αυτό το στοίχημα «είναι μία ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που παρά τις πληγές τους δίνουν καθημερινά τον αγώνα». «Για να μείνουν εδώ, να μη φύγουν από τον τόπο τους, η πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους».

«Η μεγάλη μάχη είναι και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους ενδεχομένως θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία, ότι το Μάτι δεν πωλείται». «Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή και η πολιτεία θα είναι δίπλα τους» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ, τόσο ο υπουργός Υποδομών, όσο και ο υπουργός Επικρατείας, μαζί με τους πολίτες, δίνουν μία μάχη δύσκολη πολλές φορές, με τις αδυναμίες της πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες και ελλείψεις, «δίνουν, όμως, τη μάχη». «Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί η μάχη για να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.

«Προφανώς υπάρχουν καθυστερήσεις, προφανώς και έχουν γίνει λάθη, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή έδωσα εντολή στον Σπίρτζη και τον Φλαμπουράρη, και είναι κάθε μέρα εδώ στο Μάτι. Δεν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα, είναι ένα στοίχημα δικό μας και δικό σας. Το Μάτι είναι ένα στοίχημα να τα βάλουμε με τη γραφειοκρατία των δομών, να υπερβούμε προθεσμίες για να αποκαταστήσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα «πράσινα» κτήρια και την κατεδάφιση των «κόκκινων» και των «κίτρινων» που χρειάζονται κατεδάφιση.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι δαπάνες αποκατάστασης δεν θα επιβαρύνουν τους κατοίκους στης περιοχής και είπε πως είναι εφικτός ο στόχος σε δύο μήνες από σήμερα να ξεκινήσουν τα συνεργεία τις εργασίες αποκατάστασης και μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι κατασκευές.

«Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα-βήμα αυτές οι δεσμεύσεις» διαβεβαίωσε τους κατοίκους ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρέπει «να δούμε τι θα κάνουμε για τους εγκαυματίες που πρέπει να βρεθούμε δίπλα τους, πρέπει πολύ γρήγορα αφού κοπούν τα καμένα δέντρα, να δούμε την αποκατάσταση της εικόνας».

«Οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν μπορούν να μένουν με το καμένο, με το μαύρο» επισήμανε.

Όπως παρατήρησε ακόμη ο Πρωθυπουργός «για να μπορέσει το Μάτι να γίνει πρότυπο παραθεριστικής κατοικίας πρέπει εκτός από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και την πολεοδομική αναδιοργάνωση να δούμε και την ένταξη, και αυτό σημαίνει πως θα πρέπει συλλογικά και με τη συναίνεση των κατοίκων στο Μάτι να εξεταστεί πώς θα αντιμετωπιστούν και ορισμένες αδυναμίες, καθώς θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην όποια παραλία και να εξεταστεί η οριοθέτηση του ρέματος, έτσι ώστε αν υπάρχουν κατασκευές σε αυτό να γίνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια των πολιτών».

Μετά τη δίωρη ανοικτή συνάντηση που είχε με τις επιτροπές κατοίκων σε κεντρικό σημείο του Ματιού, ο κ. Τσίπρας, μαζί με τους κατοίκους, το κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφεριάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, περπάτησε αρκετή ώρα στην πόλη και είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ειδικότερα, είχε την ευκαιρία να δει επί τω έργω τους υλοτόμους να κόβουν και να απομακρύνουν από την περιοχή τα καμένα δέντρα, προκειμένου στη συνέχεια να συγκεντρωθούν και να τεμαχιστούν. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με μόνιμο κάτοικο, το σπίτι του οποίου κάηκε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη ανακατασκευή.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε οικόπεδο που αξιοποιήθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως ο τόπος συγκέντρωσης του αμίαντου, προτού το υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την οριστική απενεργοποίησή του. Επίσης,επισκέφθηκε οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, παρακολουθώντας τη διαδικασία κατεδάφισης.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται οι κορμοί και τα κλαδιά των κομένων δέντρων και θρυμματίζονται, ώστε εν συνεχεία το τρίμα να μεταφέρεται και να διαχέεται σε δασική έκταση που έχει υποδείξει το δασαρχείο.

Ο Αλέξητς Τσίπρας εξήρε την προσφορά των ψαράδων της Νέας Μάκρης που με αυτοθυσία, όπως είπε, έσωσαν ανθρώπινες ζωές, δηλώνοντας ότι η Πολιτεία θα τους το αναγνωρίσει αυτό. Είπε τέλος ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να χορηγηθεί η ελληνική υπηκοότητα στους μετανάστες που εργάζονται μαζί τους και έδειξαν εξαιρετική προσφορά, βοηθώντας και αυτοί ανθρώπους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ