Skip to main content

Ανησυχία ΗΠΑ για ένταση σε Ανατ. Μεσόγειο – Το παρασκήνιο της συνομιλίας Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν

File Photo

Εντείνονται οι κινήσεις της Αθήνας επιχειρώντας την διπλωματική απομόνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκδηλώνουν έντονα το ενδιαφέρον τους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή, με το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασικό μήνυμα της Ουάσιγκτον και προς τις δύο πλευρές ήταν η ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά και επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία της» για τις εντάσεις μεταξύ δύο χωρών-συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα «ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Στρατηγική της κυβέρνησης η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόσει τις προβλέψεις του, κάτι που σαφώς αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η χώρα θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η κύρωση των δύο συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, όπως επίσης η ανακοίνωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. στο Ιόνιο είναι η αρχή. Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε έναρξη συζητήσεων με την Αλβανία για την χάραξη ΑΟΖ και λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες (ωκεανογραφικές κ.α.) μελετούν τους χάρτες ώστε το προσεχές διάστημα να υπάρξει επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην περιοχή που περιλαμβάνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο, νοτίως της Κρήτης.

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δείξει προς όλους τους παράγοντες ότι τα θέματα αυτά λύνονται μόνο μέσα από την συνεννόηση και τους κανόνες Δικαίου.

Παρουσιάζεται η λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Εκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να παρουσιάσει την λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και την προκλητικότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. «Κυρώσεις που θα δαγκώνουν», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκιαγραφώντας την ελληνική επιδίωξη. Δεν αναμένεται πάντως λήψη αποφάσεων, καθότι πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Νάτο, Γιάν Στόλτενμπεργκ.

Eρντογάν σε Τραμπ: «Δεν δημιουργούμε εμείς αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν υποστήριξε στη συνομιλία του με τον Τραμπ ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως η Άγκυρα θα αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» τη βούλησή της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου για το ζήτημα.