Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι θα έχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο σειρά επαφών του με ξένους ηγέτες. Βασικές επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν η ενίσχυση του προφίλ της χώρας στο εξωτερικό καθώς και η προώθηση της οικονομικής διπλωματίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση των πρωτεγενών πλεονασμάτων και, κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης των δύο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, παρουσιάζοντας τις παραμέτρους μιας συμφωνίας που θα έχει ως στόχευση την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, η στόχευση του πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων.
Ο οδικός χάρτης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων, που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Το αίτημα, επομένως, της Ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στις αγορές αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικο τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης και να παρουσιάσει την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η ελληνική οικονομία, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, γυρίζει οριστικά σελίδα.
Στις επαφές του Παρισιού θα συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος. Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Επιπλέον, βασικό θέμα συζήτησης αλλά και σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την «πράσινη» ατζέντα του Προέδρου Μακρόν, προτείνοντας, παράλληλα, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.
Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα (ώρα Ελλάδας):
16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.
16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.
16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.