Προειοδοποίηση στην Ελλάδα να μην υποδεχθεί το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας της Δύσης με την Τεχεράνη, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Έχουμε ξεκαθαρίσει την ισχυρή θέση μας για το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλα τα λιμάνια ανά τη Μεσόγειο, τους έχουμε προειδοποιήσει να μη διευκολύνουν το πλοίο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, με τη Wall Street Journal να επισημαίνει ότι όσοι δεν θα συμμορφωθούν με το αμερικανικό αίτημα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περιορισμούς στην έκδοση βίζας ή και ποινικές κυρώσεις.
«Είναι σημαντικό για επιχειρήσεις και λιμενικές αρχές να γνωρίζουν ότι η όποια προσπάθεια βοήθειας Iσε τέτοιου είδους δεξαμενόπλοια θεωρείται υλική στήριξη σε οργανώσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές» εξήγησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η ανακοίνωση των Αμερικανών εξεδόθη στον απόηχο των πληροφοριών, που θέλουν το δεξαμενόπλοιο να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαματάς. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου του τάνκερ, που αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται και το ο υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση.
Το χρονικό των γεγονότων
Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στην κατάσχεσή του τον Ιούλιο, στη βάση της υποψίας ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, αξίας 130 εκατ. δολαρίων, ήταν η Συρία.
Ωστόσο η «σύλληψη» του Grace 1 προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης, με τις ιρανικές αρχές να προχωρούν δεκαπέντε ημέρες αργότερα στη «σύλληψη» του Stena Impero, δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, στα Στενά του Ορμούζ, την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα το Γιβραλτάρ, βρετανικό έδαφος, αποφάσισε να αφήσει το τάνκερ ελεύθερο, επικαλούμενο το Δίκαιο της Ε.Ε. Η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή για εκ νέου «σύλληψή» του, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε. Έτσι το δεξαμενόπλοιο, που παρέμενε ακινητοποιημένο από την 4η Ιουλίου στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ, σήκωσε άγκυρα το βράδυ κι άρχισε να κινείται προς Νότο.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ