Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και η συγκρότηση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και στο κόμμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, με πρόσωπα – κλειδιά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Πάνο Σκουρλέτη.
Ακόμα δεν είναι επισήμως γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας βασικούς υπουργούς και προχωρώντας σε μεγάλη ανανέωση στην κυβέρνηση ή θα πάει σε διορθωτικές κινήσεις.
Ενδεικτικά, μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές ότι δεν μετακινούνται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του κ. Παππά στο ευρύτερο οικονομικό επιτελείο και αυτό δυσκολεύει τον κ. Τσίπρα που φέρεται να θέλει την μετακίνηση του στενού του συνεργάτη και σημερινού υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, στο υπουργείο Οικονομίας με χαρτοφυλάκιο τις επενδύσεις.
Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να ζητά αλλαγές στην Κουμουνδούρου για να μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νυν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, αντιδρώντας στα σενάρια αντικατάστασής του, φρόντισε να «θυμίσει» ότι είναι εκλεγμένος γραμματέας από το συνέδριο.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου, ο οποίος σε γραπτή του δήλωσε επισήμανε ότι «πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας» έχει εκληφθεί ως παρέμβαση υπέρ της μετακίνησης Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου αλλά και τη διενέργεια αλλαγών στο κόμμα.
Άλλες πληροφορίες, θέλουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος συναντά απροθυμία κορυφαίων και μεσαίων στελεχών να αναλάβουν τα καθήκοντα του Νίκου Τόσκα που παραιτήθηκε μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι.
Μπροστά σε αυτές τις υπόγειες κόντρες, δεν είναι απίθανο να αναλάβει ο Ν. Παππάς το υπ. Εσωτερικών και να μην μετακινηθεί εκεί ο Χρηστος Σπίρτζης, το όνομα του οποίου ακουγόταν για το υπουργείο Εσωτερικών ώστε ο κ. Παππάς να έχει ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του στη χρονιά των τριών εκλογικών αναμετρήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στη θέση του κ. Παππά αναμένεται να μετακινηθεί ο νυν γ.γ. του υπουργείου και επίσης στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Παππά, Λευτέρης Κρέτσος.
Ως βέβαιη μεταφέρεται η μετακίνηση του Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της ανανέωσης, όλα δείχνουν ότι το Μαξίμου θα προχωρήσει στη «σφαγή» αναπληρωτών και υφυπουργών.
Φήμες περί αμφίπλευρης διεύρυνσης
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φήμες ότι σε μία προσπάθεια να ανακοπεί το μεγάλο προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ ο κ. Τσίπρας θα προτείνει σε στελέχη με αναφορά στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κρούσεις στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο και στην ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα.
Σε ότι αφορά την προσέγγιση της κεντροαριστεράς, έχει γραφτεί ότι έχουν προσεγγιστεί ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, φήμη που δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε ο κ. Ραγκουσης, ούτε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.