Καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν μεθοδικά το επόμενο διάστημα, προκειμένου να οδηγήσουν τη νέα προσπάθεια που αναλαμβάνεται προς μια επιτυχή πορεία. Αυτό συνεπάγεται και από τις έως τώρα κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού σε σχέση με το Κυπριακό.
Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου. Ένα ταξίδι που θα πρέπει να αναμένεται κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Έως τώρα, η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή του τηλεφωνήματος από πλευράς Τζέιν Χολ Λουτ για διευθέτηση των συναντήσεων με τους δύο ηγέτες.
Ο κ. Προδρόμου, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη για την κάθοδο της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, υποστήριξε πως μετά τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία. Μόλις διευθετηθεί η συνάντηση θα ανακοινωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσηλωμένος σε αυτή την προσπάθεια, είναι δεδομένη η πολιτική βούληση της πλευράς μας εδώ και καιρό – κατ΄ ακρίβεια από την επ΄αύριο της διακοπής των διαπραγματεύσεων στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά – καθώς και η ετοιμότητα μας να διαπραγματευτούμε με ουσιαστικό τρόπο και με στόχο να βρεθεί μια συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, αξιοποιώντας και τις παραμέτρους, τις αποφασιστικές γραμμές που έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες», τόνισε ο κ. Προδρόμου επισημαίνοντας ότι « στην πορεία αυτή εξυπακούεται, βεβαίως, ότι θα συμβάλει και η Τουρκία, επιτρέποντας μέσα σε κατάλληλο κλίμα να γίνει διαπραγμάτευση».
Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε νέα επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου είπε πως δεν έχει υπόψη του να υπάρχει άλλη επικοινωνία, σημειώνοντας πως αυτές οι μέρες είναι μέρες αργιών.
Επόμενος σταθμός στο ημερολόγιο του Κυπριακού είναι η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες. Αν και η συνάντηση δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί φαίνεται, τόσο από τα μηνύματα που έστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες όσο και από τις κινήσεις των δύο πλευρών στο νησί, πως αυτή θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αυτή ήταν μια πρόταση την οποία είχε υποβάλει στο παρελθόν ο κ. Νίκος Αναστασιάδης , προσπαθώντας να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια τα οποία έμπαιναν στη διαδικασία, σημείωσε ο κ. Προδρόμου. Επισήμανε πως ο κ. Γκουτέρες στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαιρέτισε την ετοιμότητα αυτή. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει πρόσκληση από τον γενικό γραμματέα με την ευκαιρία που θα είναι ο κ. Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Από το αποτέλεσμα της λεγόμενης τριμερούς συνάντησης της Νέας Υόρκης και τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις θα εξαρτηθεί εάν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να καλέσει τους πέντε σε μια άτυπη σύναξη για να συζητήσουν τις δυνατότητες να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα.
Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γεωτρύπανα, «Πορθητή» και «Γιαβούζ», και τις ασκήσεις των Τούρκων νότια της Κύπρου και δυτικά του Ακάμα, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς χωρίς να σχολιάζει και ιδιαίτερα χωρίς να μπαίνει στη λογική της διπλωματίας των μεγαφώνων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι εννοεί την επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, και φυσικά όχι με τέτοιες παράνομες επεμβάσεις με τις οποίες δημιουργεί αποσταθεροποίηση και ένταση».