Skip to main content

Έριδες για την Κεντροαριστερά

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
[email protected]

Αναδιατάξεις στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού κυοφορούν οι διεργασίες για την εκλογή της ηγεσίας του νέου κεντροαριστερού φορέα, όπως διαφάνηκε από τη σφοδρή χθεσινή αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή άρθρο του πρωθυπουργού για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία είχε ως ουσιαστικό επίδικο τον πολιτικό προσεταιρισμό του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και των παραδοσιακών ψηφοφόρων του.  

Το άρθρο του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε χθες στην κυριακάτικη εφημερίδα Documento για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κόμμα του, ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, προκάλεσε έντονες συζητήσεις και πλήθος παρεμβάσεων απηχώντας τις έντονες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ζήτημα της επιλογής μετεκλογικών πολιτικών συμμαχιών. Στο κείμενό του με τον εύγλωττο τίτλο «ήταν ο Ανδρέας Ψεύτης;» ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αντιπαράθεση και οι διαμάχες για το χθες του ΠΑΣΟΚ «μοιάζουν πολύ με τις διαμάχες για το σήμερα της χώρας». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας παραλλήλισε τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα «μικρό πολιτικό κόμμα με το “στίγμα” μάλιστα του εξτρεμιστή, του βομβιστή και του φίλου της “τρομοκρατίας”», που σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας, το οποίο έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της μεταπολίτευσης. 

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του “κατεστημένου” της εποχής, όπως ο ίδιος το ονόμασε, ως “λαϊκιστής”, “λαοπλάνος”, “ψεύτης”, “επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες”» ανέφερε στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας με εμφανείς προσωπικούς παραλληλισμούς και αναγνώρισε ως «βασική και κυρίαρχη αλήθεια» ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε». Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός στοχοποίησε εκ νέου στον Κώστα Σημίτη διαχωρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου από τους πολιτικούς επιγόνους του στους οποίους καταλόγισε ότι μετέτρεψαν το κόμμα σε «καθεστώς συντήρησης και διαπλοκής». Καταλόγισε, μάλιστα, στον Κώστα Σημίτη, και τους «εκσυγχρονιστές» του νέου ΠΑΣΟΚ «νεοφιλελευθερισμό» και σύναψη συμμαχιών με τη «σκληρή Δεξιά».

Το άρθρο προκάλεσε, όμως, και την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», καταγγέλλοντας ουσιαστικά προσπάθεια προσεταιρισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στο παρελθόν «έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». «Δεν τον ακολουθούμε στη βουτιά στο χθες. Με ενδιαφέρει πως θα είναι η Ελλάδα του 2030, όχι πώς ήταν η Ελλάδα του 1980» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με νέες αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «έχει να γράψει άρθρα για τον ομοϊδεάτη του, κ. Κώστα Σημίτη».

«Είναι ύβρις»
Τις αναφορές του πρωθυπουργού σχολίασε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου και πληθώρα άλλων στελεχών της Κεντροαριστεράς. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις» κατήγγειλε η κυρία Γεννηματά και χαρακτήρισε «λαθρέμπορο ελπίδας» τον κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του το Κίνημα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί «να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου». Την ίδια ώρα, όμως, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κεντροαριστερού φορέα Γιάννης Ραγκούσης δήλωνε με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», παραπέμποντας στην υποβόσκουσα αντιπαράθεση για ενδεχόμενη συνεργασία του νέου κεντροαριστερού φορέα με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.  

«Καθαρή εντολή και αυτόνομη πορεία»
«Καθαρή εντολή» στην υποψηφιότητά της για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση για την 43η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.  

«Καλώ όλους και ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν την 5η του Νοέμβρη τη δική τους 3η Σεπτέμβρη» είπε αναφερόμενη στην ημέρα εκλογής της ηγεσίας του νέου κεντροαριστερού φορέα και κάλεσε τους ψηφοφόρους του χώρου να δώσουν «καθαρή εντολή» για να προχωρήσει μπροστά και αποφασιστικά «χωρίς συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες». Η κα Γεννηματά χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση συμπόρευσης με τον ενιαίο φορέα που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, όπως και τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση. «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται» διαβεβαίωσε αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα μετά την 5η Νοεμβρίου.

Η κα Γεννηματά απάντησε, όμως, και στις πιέσεις που ασκούνται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την επιλογή μετεκλογικού πολιτικού εταίρου, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα της θα κρατήσει αυτόνομη πορεία. «Πολλοί αγωνιούν για το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική. Τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού» τόνισε και εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει νέο σκηνικό. «Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς» προεξόφλησε η κα Γεννηματά.