Τους «όρους εθνικής υπευθυνότητας» υπό τους οποίους θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με τους εταίρους αναλύει σε άρθρο του στην προσωπική ιστοσελίδα του ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.
«Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα τρίτο μνημόνιο που δεν ήταν ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, αλλά κατέστη επιτακτικά αναγκαίο λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσαν οι χειρισμοί, τα ψέματα, οι γελοιότητες, οι ψευδαισθήσεις, τα λάθη και οι ανευθυνότητες των επτά τελευταίων μηνών», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και προσθέτει: «Ο αγώνας που δώσαμε για την πατρίδα τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τις ύβρεις, τις συκοφαντίες και τις λοιδορίες του κ. Τσίπρα και της παρέας του δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε αυτό παρά μόνο υπό όρους που διασφαλίζουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα θεσμών και προσώπων, υπό όρους που προστατεύουν το εθνικό συμφέρον, υπό όρους εθνικής υπευθυνότητας».
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος καλεί τον κ. Τσίπρα «να παραδεχθεί ότι δημαγώγησε, εψεύσθη και συκοφάντησε», αλλά και να συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να εναρμονισθεί ο εκλογικός νόμος με την ανάγκη κυβερνητικών σχημάτων ευρύτερης συνεργασίας που θα εφαρμόσουν τη μόνη υπαρκτή – όπως αποδείχθηκε – εθνική στρατηγική.
Καλεί επίσης τον Πρωθυπουργό «να απαλλάξει αμέσως τη Βουλή από την δυσλειτουργία και την επιβάρυνση της προέδρου της για την οποία ο ίδιος ευθύνεται», αλλά και «να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων» καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συστράτευση.
«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συστράτευση. Όχι εκλογές, καθυστερήσεις και νέες εκκρεμότητες», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει:
«Αν όμως ο κ. Τσίπρας για λόγους κομματικού και προσωπικού τυχοδιωκτισμού επιλέγει το σενάριο των εκλογών, πρέπει να το δηλώσει αμέσως και ευθέως. Και τουλάχιστον να δεσμευθεί: Πρώτον, ότι αυτό θα προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές βλάβες στην οικονομία με καθαρές προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των κομμάτων που δηλώνουν αποδοχή του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Και, δεύτερον, ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει σεβαστό το Σύνταγμα και θα εφαρμοστεί η διαδικασία του άρθρου 41 παρ. 4 (παραίτηση της κυβέρνησης) που είναι απολύτως υποχρεωτική τον πρώτο χρόνο μετά από εκλογές που έγιναν λόγω διάλυσης της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή η μόνη σοβαρή μετεκλογική λύση θα ήταν όμως και πάλι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, [..] στην οποία πρέπει να μετέχουν και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού ευρωπαϊκού τόξου και πρόσωπα με ικανότητα συνεισφοράς από το χώρο της κοινωνίας και της παραγωγής».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρει ότι αν επικρατήσει και τώρα η λογική «ας ψηφίσουμε γιατί επείγει και γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον» χωρίς να τεθούν οι όροι εθνικής υπευθυνότητας, τότε «θα έχουμε συμπράξει στην επικείμενη βαριά βλάβη του εθνικού συμφέροντος λόγω αυτών που θα έχουμε αφήσει να επακολουθήσουν».
«Αν επικρατήσει η λογική του στενού κομματικού ΄πατριωτισμού΄ με τη ΝΔ να λέει ή να νομίζει ότι θα εκφράσει μόνη της το 39% του ΄ναι΄, το Ποτάμι να αποφεύγει κάθε επαφή με το ΄παλιό΄ θεωρώντας ως ΄νέο΄ τον κ. Τσίπρα και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς του, και με το ΠΑΣΟΚ, αδικημένο ιστορικά και πληγωμένο λόγω της υπεύθυνης στάσης του, να κινείται αμυντικά για να οριοθετηθεί, αφήνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Τσίπρα. Όχι ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως αποτέλεσμα φοβικής ανάγνωσης της κατάστασης», καταλήγει το άρθρο.