Skip to main content

Όλγα Γεροβασίλη: Όχι σε χρηματοδότηση με το «σταγονόμετρο»

Από την έντυπη έκδοση

Στoν Πλάτωνα Τσούλο
[email protected]

Πεπεισμένη ότι από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί αυτοδύναμος παρουσιάζεται με συνέντευξή της στη «Ν» η υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι παρά τη σκληρή συμφωνία με τους θεσμούς για τη χώρα και την κοινωνία, η κυβέρνηση διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων.

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση δηλώνει ότι θα συνεχιστεί και μετά τις 18 Αυγούστου – οπότε κατά την ίδια θα υπάρξει συμφωνία, θεωρεί ότι επόμενος στόχος θα είναι το κεφάλαιο «χρέος», ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμώντας πως το μεγαλύτερο λάθος στο πλαίσιο της πολύμηνης διαπραγμάτευης ήταν ότι στις 20 Φεβρουαρίου δεν εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της χώρας.

Η κα Γεροβασίλη υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία, παράλληλα όμως με την προώθηση αντισταθμιστικών μέτρων, ενώ προσθέτει πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η χώρα να αποφύγει τη λογική της χρηματοδότησης με το «σταγονόμετρο», ώστε η οικονομία να εισέλθει σε περίοδο σταθερότητας.

Η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές;

«Αν παραστεί ανάγκη, ναι. Πρέπει πρώτα, όμως, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και εν συνεχεία να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση και για να σας προλάβω, αν προσφύγουμε σε εκλογές, θα τις κερδίσουμε εκτιμώ και με αυτοδυναμία».

Ως ΣΥΡΙΖΑ ή ως άλλο κόμμα;

«Επειδή γράφονται διάφορα, θα ζητήσουμε την ψήφο του λαού ως ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως άλλο κόμμα. Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε».

Αν δεν εξασφαλίσετε αυτοδυναμία, θα συγκυβερνήσετε με τους ΑΝΕΛ;

«Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μη συνεχίσουμε από κοινού…»

Γιατί να σας εμπιστευθεί ο λαός ύστερα από ένα τρίτο μνημόνιο και την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων;

«Γιατί διατηρούμε έναντι όλων το ηθικό πλεονέκτημα. Γιατί, ασχέτου αποτελέσματος, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύθηκε σκληρά. Γιατί αλλάξαμε την ατζέντα της Ευρώπης και έπεσαν οι μάσκες. Γιατί μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει τα δεδομένα υπέρ των αδύναμων».

Στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας δεν ακούμε για «κόκκινες γραμμές». Χάθηκαν;

«Στη Σύνοδο Κορυφής ήλθαν τα πάνω κάτω. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε επώδυνο συμβιβασμό, προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα και κυρίως προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Στην Αθήνα συνεχίζουμε τη μάχη, έχοντας υποχωρήσει από τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη δεν τελειώνει στη συμφωνία. Μετά τη συμφωνία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής οδηγηθήκατε σε τακτική υποχώρηση;

«Θα μπορούσατε να ισχυριστείτε κάτι ανάλογο, όμως σήμερα βαδίζουμε βάσει προγράμματος. Επιδιώκουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Θέλουμε άμεσα μια συμφωνία με τους θεσμούς, αντισταθμιστικά μέτρα, διαπραγμάτευση που θα εξελίσσεται διαρκώς. Μετά τη συμφωνία, και εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, στόχος μας είναι να ανοίξουμε το κεφάλαιο “χρέος”».

Θα μπορέσετε να εφαρμόσετε ένα βαρύ – τριετές πρόγραμμα;

«Είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε, παράλληλα με τα δικά μας αντισταθμιστικά μέτρα».

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό κινείται εκτός πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ;

«Θεωρώ ότι είναι αναγκαία επιλογή να επιμείνουμε στην πιστή εφαρμογή του σχεδιαζόμενου προγράμματος, ώστε, όπως προανέφερα, να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Θα φθάσετε σε συμφωνία στις 18 του μηνός;

«Εμείς το θέλουμε. Αν είναι στόχος και των συνομιλητών μας, ναι, θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Θα ήθελα να σημειώσω πάντως ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε σε πολύ καλό κλίμα, καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να συντάσσουμε άμεσα το κείμενο της συμφωνίας, έχοντας ως βάση τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών. Ηδη ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο επαφών».

Στοχεύετε και σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κούρεμα των καταθέσεων;

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του τρέχοντος έτους, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό μας σύστημα. Το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς».

Ποιος θα συγγράψει το μνημόνιο;

«Για τη συγγραφή του η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με ειδικούς εμπειρογνώμονες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την εθνική οικονομία, για τη χώρα συνολικά. Δεν θα θέλαμε να ρισκάρουμε ούτε στο ελάχιστο».

Ποιος είναι ο κύριος στόχος της διαπραγμάτευσης;

«Σε κάθε περίπτωση, να αποφύγουμε τη λογική του “σταγονόμετρου”. Επιδιώκουμε μια συμφωνία διάρκειας τριών ετών, η οποία, δυστυχώς, έρχεται να καλύψει και τους προηγούμενους 15 μήνες, που η χώρα -χωρίς δική μας ευθύνη- δεν χρηματοδοτήθηκε».

Ο κίνδυνος του Grexit παραμένει;

«Παραμένει όσο δεν έχουμε υπογράψει συμφωνία με τους θεσμούς».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση;

«Εκτιμώ το γεγονός ότι εμπιστευτήκαμε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη χώρα. Οποια λάθη έγιναν, έγιναν κυρίως λόγω απειρίας».

Η επιλογή Βαρουφάκη ήταν ένα από αυτά;

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε πρόσωπα».

Σας αιφνιδίασαν η ένταση και η έκταση που έλαβαν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος;

«Η διαφορετική θέση της μειοψηφίας ήταν γνωστή, ωστόσο, την προηγούμενη περίοδο αποδέχτηκαν τη διεκδίκησή μας για μια καλύτερη συμφωνία εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι υπουργοί στήριξαν το έργο της κυβέρνησης, άρα δεν είχαμε λόγο να πιστεύουμε εκ των προτέρων ότι η διαφωνία θα εκδηλωθεί έτσι σήμερα».

Ποιες ήταν οι δυσκολότερες στιγμές της διαπραγμάτευσης;

«To να διαπιστώνεις ότι αθέατοι “εχθροί” στήνουν “παιχνίδια” σε βάρος της χώρας. Το να γίνεται λόγος για Grexit αλλά οι κατά τα λοιπά “ευαίσθητες” αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες να μην επηρεάζονται ανάλογα. Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί οι οικονομικοί δείκτες δεν παρακολουθούν μια οικονομική λογική, αλλά αντιδρούν εντελώς παράλογα ή -για να πούμε κάποιες αλήθειες- στημένα;»

Πόσο θα μείνουν τα capital controls; Οσο και στην Κύπρο;

«Δεν είμαι σε θέση να σας πω με ακρίβεια, αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της οικονομίας. Η περίπτωση της Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική».

Η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι μεταξύ Δημοσίου και αγοράς, επικεντρώνει την πολιτική της στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι το κράτος δεν παράγει υπεραξία με αποτέλεσμα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του μόνο από τους φόρους της αγοράς…

«Δεν συμφωνώ με τη θέση σας.

Χωρίς Δημόσιο και χωρίς κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει και η αγορά. Βέβαια, το κράτος επιβάλλεται να είναι μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι με τα όσα συμβαίνουν σήμερα, ουσιαστικά πληρώνουμε τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων 40 ετών, που οδήγησαν σε ένα δαιδαλώδες, αναποτελεσματικό και υπερτροφικό κράτος, το οποίο λειτούργησε εις βάρος της αγοράς στην οποία αναφερθήκατε, αλλά και όλων των πολιτών.

Πιστεύετε, κ. Τσούλο, ότι αν συνεχίσουμε με τις επιλογές της τελευταίας πενταετίας που οδήγησαν σε χιλιάδες λουκέτα, σε μεταναστεύσεις επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στην απαξίωση των μισθών, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη θα ενισχυθεί η αγορά; Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός αποτελεσματικού κράτους, το οποίο θα αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης».