του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Μπορείο Πρωθυπουργός να βρέθηκε χθες στις Ερεικούσες και σήμερα για οικογενειακούς λόγους στην Κέρκυρα, αλλά στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται επί 24ωρης βάσεως, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει ένα ακόμη πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο βάζουν μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι οι θεσμοί.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου πρέπει να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μία ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση – γέφυρα, προκειμένου να πληρωθεί το ευρωομόλογο στις 20 Αυγούστου. Μάλιστα,το γερμανικό περιοδικό «Focus» υποστηρίζει ότι το Βερολίνο άρχισε ήδη να αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, για το Μαξίμου η απαίτηση για ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή πριν την υπογραφή της συμφωνίας είναι μεγαλύτερος πονοκέφαλος από αυτή καθ’ εαυτή τη συμφωνία.
Το νέο αυτό πακέτο εμπεριέχει μέτρα γνωστά και συμφωνηθέντα όπως η κατάργηση των πρόωρων, το λίφτινγκ στις 100 δόσεις, η αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, η κατάργηση των Φόρων Υπέρ Τρίτων, η απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών, η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, η μείωση του ακατάσχετου μισθών-συντάξεων, νέο μισθολόγιο από μηδενική βάση και «ψαλίδι» στα επιδόματα στο δημόσιο και μείωση των αμυντικών δαπανών με έμφαση στο προσωπικό και στις προμήθειες.
Μέτρα δηλαδή που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έρθουν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και αν αυτό είναι δυνατόν να έρθουν σε μια βουλή με διαφορετική σύνθεση, δηλαδή η εφαρμογή τους και η ψήφισή τους να «απλώσει» σε βάθος τριετίας.
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν την πίεση του κουαρτέτου για νέο πακέτο προαπαιτούμενων, ενώ σύμφωνα με την Κυριακάτικη Αυγή, ρεπορτάζ που αναμεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει δόση-μαμούθ ύψους 24 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει η χρυσή τομή να βρεθεί μεταξύ των δύο αιτημάτων (προαπαιτούμενα, δάνειο – μαμούθ), ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της συγκυβέρνησης θα δοκιμαστεί για μία ακόμη φορά.
Παράλληλα βέβαια με τα μέτρα, κουαρτέτο και κυβέρνηση συζητούν και το δημοσιονομικό με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Με δεδομένη τη ζημιά στην οικονομία από τα capital contols η συζήτηση μόνο εύκολη δεν είναι, αφού η εκτίμηση είναι ότι παρά τις αλλαγές στον ΦΠΑ το έλλειμμα για φέτος θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ.