Skip to main content

Η κυβέρνηση σε ρυθμούς Μακρόν και Τζεντιλόνι

Από την έντυπη έκδοση 

Tου Γιάννη Καμπουράκη 
[email protected]

Ως γεγονός «που θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα ανοίξει μεγάλα θέματα για το μέλλον της Ευρώπης» αντιμετωπίζει το Μαξίμου την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, για την οποία επικρατούν πυρετώδεις προετοιμασίες σε Αθήνα και Παρίσι, τόσο για το πρακτικό μέρος (συμφωνίες για επενδύσεις των Γάλλων στην Ελλάδα) όσο και για το πολιτικό-συμβολικό.

Με δεδομένο ότι στο Μαξίμου αναζητούν ένα μεγάλο, θετικό γεγονός που θα ξεκολλήσει την κυβέρνηση από το τέλμα των τελευταίων μηνών και θα δώσει τον αέρα αισιοδοξίας που δεν έδωσε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα κάνουν μεγάλα σχέδια.

Αναμένουν ότι η επίσκεψη Μακρόν θα αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό πολιτικό γεγονός που θα συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Παραπέμπουν δε στη διαρροή από συμβούλους του Εμανουέλ Μακρόν στο Reuters ότι ερχόμενος στην Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει προγραμματίσει να στείλει τρία βασικά πολιτικά μηνύματα: 

  • Πρώτον, την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ευρωζώνης και της νομισματικής ένωσης σε βάθος, με το επιχείρημα ότι η κρίση στην Ελλάδα ανέδειξε κρίσιμες αδυναμίες και δυσλειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεύτερον, ότι η Ελλάδα από τη στιγμή που επέλεξε να παραμείνει στην Ε.Ε. πρέπει να στηριχθεί αφού μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. 
  • Τρίτον, ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψει. 

«Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, όλοι οι Έλληνες θα έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, με τη σημερινή κυβέρνηση και τις ευλογίες της Ε.Ε.» μεταφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αναφερόμενοι στη στήριξη που αναμένουν από τον Γάλλο πρόεδρο και αποκαλύπτοντας το μήνυμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένει να βγει από την επίσκεψη Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να είναι πολυμελής η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον κ. Μακρόν στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ατύπως στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχει τεθεί ακόμα deadline για τις δηλώσεις συμμετοχής Γάλλων επιχειρηματιών στην αποστολή, έτσι ώστε να εξαντληθούν τα χρονικά όρια αν κάποιος σημαντικός επιχειρηματίας επιθυμεί να έρθει αλλά λόγω προγράμματος αδυνατεί να δώσει οριστική απάντηση τώρα. Η Αθήνα καλλιεργεί κλίμα ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις αλλά και υπογραφές για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια και σχέδια οικονομικής συνεργασίας, χωρίς μέχρι στιγμής να δίνει περισσότερα στοιχεία. Σε γενικό επίπεδο, συντηρούνται φήμες για ενδιαφέρον των Γάλλων για την αμυντική βιομηχανία και τον ΟΛΘ, αλλά στο παρασκήνιο ετοιμάζονται περισσότερες συμφωνίες.

Στην Κέρκυρα ο Τζεντιλόνι
Παράλληλα, στο Μαξίμου υπάρχει έντονη προετοιμασία και για την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Η επίσκεψη Μακρόν σε συνδυασμό με την επίσκεψη Τζεντιλόνι, είναι για το Μαξίμου δύο γεγονότα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το επιτελείο του και η επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να μεταδοθεί -κυρίως στην ελληνική κοινή γνώμη- το μήνυμα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.  

Ομοιότητες
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αποκάλυψε χθες -μιλώντας στον ρ/σ 24/7- ότι το Μαξίμου θα επιδιώξει να αναδείξει και ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Αλέξη Τσίπρα, ευελπιστώντας ότι μέσα από μία επιχείρηση σύνδεσης του νέου Γάλλου ηγέτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Α. Τσίπρας θα καταφέρει να ανακτήσει λίγη από τη χαμένη λάμψη του. «Ο Μακρόν ήρθε στην εξουσία μετά την κατάρρευση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών στη Γαλλία, όπως έγινε και με την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ενδεικτικά χθες ο κ. Παππάς, υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα «θα έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα και δυνατό συμβολισμό».