Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Εξαιρετικά κρίσιμο είναι το επόμενο εικοσαήμερο, οι εξελίξεις εντός του οποίου θα κρίνουν τόσο την πορεία της χώρας το προσεχές μέλλον όσο και τον βίο της κυβέρνησης.
Προτεραιότητα του Μαξίμου,μετά την Πύρρειο νίκη στην ΚΠΕ την περασμένη Πέμπτη, είναι το «κλείσιμο» της διαπραγμάτευσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις της 12ης Ιουλίου, κάτι που στις παρούσες συνθήκες φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο.
Από χθες τεχνικά κλιμάκια και επικεφαλής των θεσμών αναζητούν τον ακριβή αριθμό της ύφεσης για φέτος, ώστε με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα να κρίνουν και τον «λογαριασμό» των μέτρων. Σε δεύτερη φάση θα καθοριστούν τα μέτρα που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
Ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας, λόγω των capital controls, επιδεινώνεται καθημερινά καθιστώντας δύσκολη τη συμφωνία χωρίς την οποία χρήματα δεν μπαίνουν στη χώρα. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν φαύλο κύκλο τον οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε χθες και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την εξάωρη συζήτηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων πιστωτών ( ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες», είπε ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνοντας ότι στο τραπέζι έχουν μπει ήδη νέα δεδομένα.
Αλληλοτροφοδοτούμενα όμως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές με την εσωκομματική κατάσταση στο κόμμα και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου από το πρωί της Πέμπτης άρχισε ένα ιδιότυπο «μασάζ» στους διαφωνούντες με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Κομβικό σημείο αυτής της προσπάθειας είναι η πάταξη της διαφθοράς. Ενδεικτική είναι η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χθες στη Βουλή και οι αναφορές του στα υποβρύχια, το PSI «που στοίχισε 25 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία», τα «θαλασσοδάνεια» της Αγροτικής Τράπεζας, την υπόθεση μεταβίβασης των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, τον Γκίκα Χαρδούβελη που «έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό», τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που «έκρυβαν λίστες στα συρτάρια τους», αλλά και τον στενό συνεργάτη του Α. Σαμαρά Στ. Παπασταύρου για τα «αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας».
Δεύτερο κομβικό σημείο είναι οι τηλεοπτικές άδειες με το σχετικό ν/σ να είναι αυτή τη στιγμή σε επίπεδο διαβούλευσης, ενώ η στήριξη του Αλ. Τσίπρα στον Γ. Βαρουφάκη και της ΚΠΕ στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται επιθέσεις από τα «συστημικά ΜΜΕ» μόνο τυχαία δεν είναι.
Στόχος είναι να μεταπειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που στις προηγούμενες ψηφοφορίες ψήφισαν «όχι». Κύκλοι της κυβέρνηση θεωρούν δύσκολο έως απίθανο οι διαφωνούντες να περιοριστούν στους 12 (από τους 40 και πλέον) ώστε τα «ναι» να μην πέσουν κάτω από τους 150 συν ένας βουλευτές και απομακρυνθεί το ενδεχόμενο των εκλογών. Άλλωστε, κυβερνητικός βουλευτής παραδέχεται πως «ο πειρασμός στο Μαξίμου για μια νέα κοινοβουλευτική και κομματική πλειοψηφία και μια τετραετία απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος είναι μεγάλος».