Skip to main content

Σε γαλλικά «δώρα» προσβλέπει η κυβέρνηση εν όψει 82ης ΔΕΘ

Από την έντυπη έκδοση 

Χαρακτήρα συνέχειας της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, σχεδιάζει να δώσει το Μαξίμου στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σκοπός του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι η επίσκεψη Μακρόν και η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να αποτελέσουν «δύο σε μία» πρωτοβουλίες, με σκοπό την ενίσχυση της προοπτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την επικράτηση της εικόνας ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό πεδίο για σημαντικές διεθνείς επενδύσεις. 

Οι προετοιμασίες της Αθήνας για την υποδοχή του Γάλλου προέδρου είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης μεγάλες. Κυβερνητικές πηγές δεν δίνουν ονόματα, διότι όπως εξηγούν ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά αναμένουν ισχυρούς επιχειρηματίες να συνοδεύουν τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα με σκοπό την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. 

Η προετοιμασία της επίσκεψης Μακρόν ανάμεσα στο ελληνικό και το γαλλικό επιτελείο έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες και είναι βέβαιο ότι η επίσκεψη Μακρόν θα έχει έντονο οικονομικό-επενδυτικό περιεχόμενο. 

Ο Γάλλος πρόεδρος θα φέρει μαζί του επιχειρηματίες και στελέχη του τραπεζικού κλάδου, ενώ οι σχετικές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στους τομείς των μεταφορών, ειδικότερα των σιδηροδρόμων, της πληροφορικής, του τουρισμού, του real estate και του αγροδιατροφικού τομέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει, αναμένεται στο τραπέζι των συζητήσεων να τεθούν: 

  • ΕΥΔΑΠ: Είναι γνωστό ότι αναμένεται ενδιαφέρον για το μάνατζμεντ της εταιρείας από τη γαλλική Suez. 
  • ΟΛΘ: Εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας που συμμετέχει στο σχήμα που ανέλαβε την ευθύνη και τον έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει επαφές για ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα. 
  • Επενδυτικά σχέδια της Ρότσιλντ: Η επενδυτική τράπεζα, στην οποία ο κ. Μακρόν εργαζόταν, βρίσκεται εδώ και μήνες στην Αθήνα έχοντας αναλάβει ρόλο συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και αναμένεται να διερευνήσει τις πιθανότητες επενδύσεων στην Ελλάδα. 
  • Αμυντική βιομηχανία: Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η αξιοποίηση εθνικών επιχειρήσεων, όπως η ΕΛΒΟ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της συγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, που αναμένει ωστόσο να δεχθεί πιέσεις για αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Με τη… φόρα και τη θετική επικαιρότητα που ελπίζουν ότι θα έχει η επίσκεψη Μακρόν, οι επιτελείς του πρωθυπουργού σχεδιάζουν την παρουσία του στη ΔΕΘ σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο από το 2015 και το 2016. 

Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να αλλάξει αφήγημα και αυτό θέλει να το δείξει στη ΔΕΘ. Θα επιχειρήσει να υπερβεί την αναπόφευκτη σύγκριση με την παρουσία του το 2014 στη Θεσσαλονίκη και το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που έγινε βασική αιτία νίκης στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, αλλά εγκαταλείφθηκε κάτω από την πίεση των διαπραγματεύσεων και της σκληρής πραγματικότητας. 

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει πλέον για το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 ως την έναρξη μίας νέας περιόδου ομαλότητας και ανάπτυξης. Θα πει ότι αυτή την εξέλιξη «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί», για να μπορέσει να δικαιολογήσει στο ακροατήριό του, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τα σκληρά μέτρα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. Αυτό θα είναι το αφήγημά του από το βήμα της ΔΕΘ, που οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει αποφασίσει να παραμείνει μία εβδομάδα, προγραμματίζοντας συναντήσεις με φορείς. 

Βασικά στοιχεία στο αφήγημα Τσίπρα θα είναι η έναρξη και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι γερμανικές εκλογές και αν έχει να περιμένει κάτι η Ελλάδα από τους νέους συσχετισμούς στην καγκελαρία, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η προσπάθεια οριστικής εξόδου από τα μνημόνια το φθινόπωρο του 2018. 

Ο πρωθυπουργός θα μείνει μακριά από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, θα εμφανίσει όμως την οδό που έχει ακολουθήσει η κυβέρνησή του ως μονόδρομο προκειμένου η χώρα -όπως θα πει- «μετά από οκτώ χρόνια κρίσης να βλέπει για πρώτη φορά με αξιώσεις το φως στο τούνελ και μάλιστα με τις καλύτερες προοπτικές για τη βελτίωση της ζωής των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος των προγραμμάτων». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ότι μέχρι να ανέβει στη ΔΕΘ το θέμα της αξιολόγησης πρέπει να έχει κλείσει θετικά για την κυβέρνηση. 

Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ περιλαμβάνεται ανακοίνωση για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ακριβή ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισης του νόμου για την ίδρυση της EAT Α.Ε. Το Μαξίμου θα ήθελε να είναι εφικτό ο κ. Τσίπρας να καταφέρει να αναφερθεί συγκεκριμένα και για τις αποφάσεις που αφορούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος -αναμένεται να ληφθούν εάν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση έγκαιρα- στην αρχή του επόμενου έτους, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος του υπάρχοντος προγράμματος. 

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας, παίρνοντας τη σκυτάλη από στελέχη του όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγώτης Κουρουπλής κ.ά., θα ασκήσει έντονη πίεση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον χώρο του Κέντρου για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επόμενων εκλογών, για τις οποίες πάντως θα επαναλάβει με έμφαση ότι θα γίνουν στην ώρα τους.