Skip to main content

Σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση στη Βουλή

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σφοδρή αντιπαράθεση -με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά- πυροδότησε το εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής με 158 θετικές ψήφους στη Βουλή. «Ναι» είπαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ κατά τάχθηκαν 142 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε έντονους τόνους ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία της τριήμερης συνεδρίασης να επικρατήσει ένταση και να μη λείπουν ακόμα και οι προσωπικές αναφορές. Στο επίκεντρο της πολιτικής «μονομαχίας» βρέθηκε η διάταξη που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμα και με ατομικές συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, με εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική προσεγγίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τις προωθούμενες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Από την κυβερνητική πλευρά ασκείται έντονη κριτική στην αντιπολίτευση πως πορεύεται με «fake news», ενώ σημειώνεται πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης του οκταώρου.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων,όπως η κάρτα εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η άδεια στον νέο πατέρα, η αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης στην εργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φέρνει μνημονιακά μέτρα χωρίς να υπάρχει μνημόνιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για κατάργηση του 8ώρου και για ρυθμίσεις που αποτελούν «κερκόπορτα» για τις ατομικές συμβάσεις. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής πως μιλούν για «μητέρα των μαχών», ενώ συμφωνούν με τα 2/3 των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η απάντηση ήταν πως υπερψηφίζονται μόνο άρθρα που σχετίζονται με την κύρωση διεθνών συμβάσεων. Ασκείται δε κριτική στην κυβέρνηση πως επιχείρησε να «μεταφέρει» τη συζήτηση από τον χρόνο εργασίας σε διατάξεις που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να φέρει προς ψήφιση (σημείωση: το ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα).

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Με το εργασιακό νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φιλεργατικό» και «βαθιά αναπτυξιακό», τονίζοντας πως αντιμετωπίζονται παθογένειες του παρελθόντος. «Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφάλειας. Δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες όλοι οι πολίτες όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στην κυβέρνηση πως «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και πως «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε υψηλούς τόνους -και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση- είπε: «Ξεστοκάρετε το μίσος απέναντι στη νεότητα». Για να προσθέσει: «Το νομοσχέδιο θα σημάνει την αρχή του τέλους σας» και να σημειώσει πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πιο «κυνική» κυβέρνηση.

Σε υψηλούς τόνους κριτική σε διατάξεις του νομοσχέδιου -και κυρίως στα άρθρα για τον χρόνο εργασίας- άσκησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις προωθούμενες αλλαγές νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα. Σε «έκτρωμα που θα μείνει στα χαρτιά» αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τα «μπρα ντε φερ» μεταξύ των αρχηγών

Να σημειωθεί πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν έλειψαν και τα πολιτικά «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο 1990 – 1993, σημείωσε: «Κύριε Τσίπρα, να σας πω ένα μυστικό. Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου».

Παράλληλα ανέφερε: «Κάνατε χιουμοράκι ότι δήθεν δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός».

«Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που να ζει έντιμα, που θα σας έδινε διαμέρισμα. Που θα έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας είπε πως ο πρωθυπουργός «τον τελευταίο καιρό αποφεύγει σαν το διάολο το λιβάνι να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του θέτω».

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής -με αφορμή την παρέμβασή της στην Ολομέλειαλέγοντας: «Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες».

Για να απαντήσει η Φ. Γεννηματά: «Ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα -το πρωτότυπο- είναι το Κίνημα Αλλαγής»