Skip to main content

Θ. Παφίλης: «Αν δουλέψετε 78 ώρες σε μια βδομάδα στη ΛΑΡΚΟ, οι μισοί θα πεθάνετε»

Μια εβδομάδα εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, μια εβδομάδα στην οξυγονοκόλληση στα καράβια και μια στα καλουπώματα στην οικοδομή, προέτρεψε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Τι σημαίνει «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»; Σημαίνει κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, δηλαδή κατάργηση και του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Αυτό δεν σημαίνει η ευελιξία που λέτε; Ότι «ξεχάστε το σταθερό ωράριο, ξεχάστε αυτά που ξέρατε, τώρα στον ζυγό από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Τι άλλο λέει αυτό το «τέρας»; Μέχρι δεκατρείς ώρες δουλειά, μέχρι εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα, δώδεκα συνεχείς μέρες χωρίς ανάπαυση. Αυτό είναι πρόοδος;», είπε ο Θανάσης Παφίλης απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσει τις νέες ρυθμίσεις για την εργασία και πρόσθεσε:

«Δεν ντρέπεστε; Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Εβδομήντα οκτώ ώρες; Να πάτε να δουλέψετε εσείς. Θα σας πάρουμε μία φορά και θα σας βάλουμε μέσα στη ΛΑΡΚΟ να δουλέψετε μια βδομάδα 78 ώρες. Οι μισοί θα πεθάνετε μόνο και μόνο από αυτά που θα αναπνέετε και από αυτά που θα βλέπετε.

Να πάτε να δουλέψετε στα καράβια, εκεί που οξυγονοκολλούν στο τρίτο αμπάρι, να ανεβείτε να καλουπώσετε στον έβδομο όροφο και να δουλεύετε εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα για να δούμε τι καλά που θα περάσετε! Αυτή είναι η πρόοδος του καπιταλισμού της Νέας Δημοκρατίας και άλλων που υποστηρίζουν το σύστημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του οκτάωρου στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Το οκτάωρο είναι όντως παρωχημένο, «7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο είναι το καινούργιο», ανέφερε, όμως, αντί για αυτό καθιερώνεται η 12ωρη εργασία.

Όπως εξήγησε, αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που εμποδίζουν την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι επιστροφή στο 1900, είπε ο Θανάσης Παφίλης.