Η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, υποστήριξε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, σε συναντήσεις που είχε με τους Έλληνες υπουργούς.
Όπως υποστήριξε, είχα την ευκαιρία να συγχαρώ τους Έλληνες υπουργούς που συνάντησα – Νίκο Παππά, Γιώργο Σταθάκη, Σία Αναγνωστοπούλου, Βαγγέλη Αποστόλου – για τις θαρραλέες αποφάσεις και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην σύναψη του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία.
«Η Γαλλία θα είναι και πάλι στο πλευρό της Ελλάδας όπως ήταν ως τώρα», πρόσθεσε ο κ. Ντεζίρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γαλλική Πρεσβεία, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τους Έλληνες υπουργούς, βρέθηκε η κρίση που αντιμετωπίζουν τρεις τομείς της γαλλικής κτηνοτροφίας – το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το γάλα – μετά την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, και ειδικά οι εξαγωγές βοδινού κρέατος. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% των γαλλικών εξαγωγών στο είδος αυτό.
«Μιλήσαμε με τον Έλληνα αν. υπουργό Γεωργίας για την άρση του ελέγχου κεφαλαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή των αγροδιατροφικών προϊόντων από τη Γαλλία», τόνισε ο κ. Ντεζίρ, τονίζοντας ότι σκοπός είναι να φτάσουν τα προ κρίσης επίπεδα.
Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων.
«Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν συμπληρωματικές οικονομίες στον αγροτικό τομέα. Συζητήσαμε για την προώθηση των αγροτικών μας ανταλλαγών. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και την προστασία της ονομασίας προέλευσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την διατλαντική εμπορική συμφωνία» ανέφερε ο κ. Ντεζίρ.
Οι δύο πλευρές μίλησαν επίσης για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την αναδιάρθρωση και την αναμόρφωση του χρέους, καθώς και για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος υφυπουργός, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» την επίσκεψη, προκειμένου «να επιβεβαιώσει την πλήρη διαθεσιμότητά μας να δουλέψουμε με την Ελλάδα για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, το σχέδιο Γιούνκερ και ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη».
Πηγή: ΑΜΠΕ