του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με την υπερψήφιση τα ξημερώματα του δεύτερου πακέτου μέτρων το Μαξίμου πέρασε έναν ακόμη σκόπελο. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ήταν αναμενόμενο πλην ίσως του «ναι» του Γιάνη Βαρουφάκη, που μάλλον έβαλε δύσκολα στον Πρωθυπουργό, αφού κατά πολλούς η ψηφοφορία αποτελούσε πρόκριμα για τη συμμετοχή στις εκλογικές λίστες.
Στο «ναι» προσχώρησαν επίσης οι Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχελάκης, οι οποίοι την προηγούμενη Τετάρτη είχαν ψηφίσει «παρών». «Παρών» ψήφισε και ο Κώστας Δερμιτζάκης ο οποίος στην προηγουμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει «όχι», ενώ στο «παρών» προσχώρησαν και οι Νίνα Κασιμάτη και Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου που είχαν ψηφίσει «ναι».
Αμέσως μετά την ψηφοφορία η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, περιορίστηκαν να δηλώσουν το αυτονόητο, ότι «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα», με τον κ. Παππά να συμπληρώνει ότι «θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα».
Από εδώ και στο εξής ακολουθεί η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθεί με το επικείμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, η ολοκλήρωση της συμφωνίας -μέχρι τις 20 Αυγούστου- και οι εκλογές, όπως ολα δείχνουν το φθινόπωρο (πιθανότατα Οκτώβριο ή το αργότερο Νοέμβριο).
Στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα «τα δώσει όλα στη μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής». Όπως σημειώνει με νόημα υπουργός, «μάς περιμένουν μεγάλες ταξικές συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα». Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και ειδικά για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν αναμένεται αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το μπόνους των 50 εδρών και παράλληλα θα καταβληθεί μια προσπάθεια να ανακουφιστούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα από τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου.
Από την πλευρά τους οι διαφωνούντες βουλευτές δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους και ανανεώνουν το ραντεβού τους με την ηγεσία στα όργανα του κόμματος έχοντας ήδη ζητήσει τη σύγκληση το Σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής -έχει ζητηθεί εγγράφως από 109 μέλη του οργάνου (επί συνόλου 201).
Το Μαξίμου τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα. Ωστόσο το τελευταίο που θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή είναι μία ανοιχτή σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα στην Κ.Ε. που θα πολλαπλασίαζε την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές και για το λόγο αυτό παραπέμπεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο επικείμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου.
Κομβικής σημασίας θεωρείται τέλος η σημερινή συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον Πρωθυπουργό. Είναι μια συνάντηση που ζήτησε η κ. Κωνσταντοπούλου, ωστόσο δεν αποκλείεται να βγάλει ειδήσεις, αφού είναι κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών ότι δύσκολα μπορεί να συνεχιστεί η συγκατοίκηση. Όπως σημειώνει κυβερνητικός βουλευτής, είναι βέβαιο ότι αν δεν υπήρχαν οι εκλογές το φθινοπωρο οι εξελίξεις θα είχαν ήδη δρομολογηθεί από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο τώρα το Μαξίμου φαίνεται πως θα ζητήσει από την πρόεδρο της βουλής να βρεθεί ένα κοινός τόπος στο μεσοδιάστημα ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης.