Από την έντυπη έκδοση
Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Πρόγραμμα παραμονής μίας εβδομάδας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προετοιμάζει το Μαξίμου, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια τόνωσης του πρωθυπουργικού προφίλ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει αποφασιστεί μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και έχει για επίκεντρο τον κ. Τσίπρα.
Με αυτόν τον σκοπό, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν χθες στο ΑΠΕ ότι «ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη περίπου μία εβδομάδα για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και δε θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο για ένα 48ωρο, όπως έκαναν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο προφανέστατα δεν ισχύει αφού και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός το 2015 επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ Κυριακή 6 και Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ενώ το 2016, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επέμειναν στο ΑΠΕ ότι η παραμονή του κ. Τσίπρα κατά μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ αποφασίστηκε και για δύο πρόσθετους λόγους. Επειδή είναι η πρώτη ΔΕΘ από τότε που άρχισε να λειτουργεί το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και, δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο σε χρονίζοντα θέματα της πόλης (απόδοση στρατοπέδων στους πολίτες, ΟΑΣΘ, μετρό κ.ο.κ.).
Παράλληλα, το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στα περιφερειακά συνέδρια που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αφού μετά από αυτό που έγινε στη Λαμία -όπου η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη- έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία του περιφερειακού συνεδρίου που θα γίνει στην Κρήτη 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Για τον λόγο αυτό βρίσκεται ήδη στην Κρήτη ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης -ο οποίος πάντως κατάγεται από την Κρήτη-, που την περασμένη Παρασκευή είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Περί ανασχηματισμού
Οι ανασχηματισμοί, όπως οι πρόωρες εκλογές -και προ ευρώ οι υποτιμήσεις της δραχμής- δεν προαναγγέλλονται, αλλά συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού. Δεν διευκρινίζουν αν όντως υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις, αποδίδουν ωστόσο την αναζωπύρωση των φημών στη γνωστή έλλειψη ειδήσεων -και δη πολιτικών- τον Αύγουστο.
Στην ενίσχυση των φημών, προφανώς βοήθησαν η -διαπιστωμένη από αρκετά επεισόδια- κόντρα μεταξύ των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και τα δημόσια «καρφιά» του υπουργού Οικονομικών για την αρνητική στάση υπουργών όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Χρίστος Σπίρτζης έναντι των συμφωνημένων με τους δανειστές. Βοηθούν επίσης οι γνωστές εσωκομματικές γκρίνιες για την απόδοση και την πολιτική γραμμή υπουργών όπως ο Νίκος Τόσκας, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Σταύρος Κοντονής κ.ά.