Την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για διαδοχικές συναντήσεις, αύριο και την Παρασκευή, των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα σχολιάζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
«Αφού επί μήνες αρνείται τη χάραξη εθνικής στρατηγικής με τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, απαξιώνει την εθνική αντιπροσωπεία αρνούμενος να την ενημερώσει, απαξιώνει ακόμη και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, καθώς δεν συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, υπό την πίεση της παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή, να ανακοινώσει πως θα ενημερώσει αύριο, Πέμπτη, τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση, «παρά το νοσηρό και διχαστικό πολιτικό κλίμα που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά, με σχέδιο και με τη βοήθεια παρακρατικών μηχανισμών, ενορχηστρώνει, προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Εκτός εάν θεωρεί ότι αρκεί ως ενημέρωση των βουλευτών η απίστευτη αποστροφή του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, ότι “αιφνιδιάσαμε την Τουρκία!”».
Η Ελληνική Λύση
«Ικανοποίηση αλλά και έντονο προβληματισμό» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ικανοποίηση γιατί μετά από πάρα πολύ καιρό ο πρωθυπουργός πράττει το αυτονόητο, να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και προβληματισμό, γιατί δεν κάνει το πρέπον, να γίνει δηλαδή πραγματική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και την αποφεύγει».
Ο κ. Βελόπουλος θεωρεί πως «ο πρωθυπουργός ή έχει συμφωνήσει προκαταβολικά κάποια πράγματα και δεν θέλει να διαρρεύσουν ή είναι αποφασισμένος να πάει μόνος του μέχρι τέλος για ένα θέμα που είναι εθνικό και δεν είναι προσωπικό».
Η Ελληνική Λύση ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «α) επίκληση από τον ίδιο του άρθρου 42 της Ε.Ε, β) σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για να αποφασιστούν οι κανόνες ή όχι εμπλοκής από τους στρατιωτικούς, γ) πραγματική σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και δ) και το σημαντικότερο, να πετύχει ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία την εθνική ομοψυχία χωρίς καμία διάθεση προσωπικής προβολής και κυρίως διάρρηξης του εθνικού μας ιστού».